×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2019/Januar/20190122_magyar_kultura_napja

Közélet

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett megemlékezést a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár.

A megjelenteket Kazsik Mariann könyvtáros köszöntötte, aki elmondta, hogy a Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. – Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

Felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – emelte ki Kazsik Mariann. Nyiri Tibor polgármester arról szólt, hogy a magyar kultúra nemzetünk legfontosabb összetartó ereje.

– A kultúránk az az eszköz, ami biztonságot, menedéket és védelmet nyújt. A nehezebb kérdés az, mennyire tudjuk megőrizni. Az évezredes összetartozás alatt kialakultak a kultúra elemei: a beszéd, a tánc, a különböző alkotások, a dal, a népviselet, az építészet. Ezek nagyon változatosak, különlegesek, hiszen a Kárpát-medencét sokszínű népcsoport töltötte ki. Kívánom mindnyájunknak, hogy ne csak 1100 évet éljünk a Kárpát-medence közepén, hanem még sokszor ennyit és ebben a megtartó erő a magyar kultúra – hangzott el.

Ezt követően a város általános és középiskolás diákjai adtak elő verseket, énekeket és zenés produkciókat, majd a Bekecsen élő Nagy József szavalatát hallhatták a megjelentek.

{gallery}cikkek/2019/Januar/20190122_magyar_kultura_napja{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.