Közélet

A III. Városnapi Futás ezúttal jótékony céllal került megrendezésre, április 21-én. Minden nevezési díjjal egy beteg kislány gyógyulását támogatták a résztvevők.

A városnapi futóverseny ezúttal szorosan összekapcsolódott az Supersum Közhasznú Alapítvány által meghirdetett jótékonysági akcióval. Az Encsi Hivatásos Tűzoltóság szolgálatparancsnoka, Hegedűs István kislánya, Zoja, a terhesség 28. hetében koraszülöttként, szívtumorral és egy ritka genetikai betegséggel, sclerosis tuberosaval jött a világra tavaly nyáron.

Kilenc hétig voltak kórházban, mielőtt hazaengedték őket. A kislánynak folyamatosan gyógyszereket kell szednie, hogy a tumor zsugorodását megtartsák, emellett komplex és intenzív fejlesztő kezelésekre is szüksége van. Szülei minden lehetőséget megragadnak, hogy Zoja állapota javuljon, szeretnének eljutni a solymári Borsóházba, illetve egy budapesti speciális intézménybe, ahol már rengeteg gyermeken segítettek.

Zojáért hatalmas összefogás volt Szerencsen és országszerte. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hirek

Zoja felépüléséért szülei és két nagyobb testvére mellett Szerencsen eddig soha nem látott mértékben fogtak össze: a kislány gyógyulásáért nagyszabású jótékonysági akció és online aukció indult, a felhívás során jelentős értéket képviselő sportereklyékre lehetett licitálni. Számos profi magyar és nemzetközi sportegyesület, válogatott ajánlott fel mezeket és sportszereket a kis Zoja megsegítésére, melyekre a Supersum Közhasznú Alapítvány hivatalos Facebook oldalán lehetett licitálni.

Sokan mások is segítettek, ahogy tudtak. Németi Gergő tűzoltó százados, a Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka és néhány barátja például 100 kilométert gyalogolt Kassától Miskolcig, hogy minden egyes megtett kilométerrel támogatást gyűjtsön a Hegedűs család legkisebb gyermekének.

A helyszínre érkezett több mint 1500 nevező három táv közül választhatott: 500, 2024 és 12000 méter. A legtöbben a 2024-es távban indultak, amely igazából nem is volt verseny, inkább a részvétel számított. Óvodások, fiatalok és idősek egyaránt jelen voltak. Az aukción és a futás nevezési díjaiból befolyt összegből Zoja további kezelését fogja finanszírozni a család. Információink szerint csak a helyszínen több mint 4 millió forint gyűlt össze. A teljes bevétel várhatóan akár a 10 millió forintot is elérheti. A távot teljesítők végül tombolasorsoláson vettek részt, amire olyan sok kisebb-nagyobb adomány érkezett, hogy több mint egy órán keresztül tartott.

Zoja édesapja, Hegedűs István szerint hihetetlen az összefogás mértéke. „Számunkra több mint örömteli, pozitívan állunk Zoja gyógyulásához, és mindent megteszünk érte. Főleg így, ilyen öszszefogás, támogatás és háttér mellett. Ez egyszerűen hihetetlen és pozitív erővel tölt fel minket” – mondta az édesapa.

Az eseményen minden korosztály képviseltette magát. Fotó: Nagy István/Szerencs Hírek

Nyiri Tibor polgármester a Szerencsi Hírek kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat minden támogatást megadott a szervezőknek. A városvezető kifejtette, hogy a helyszínt az önkormányzat biztosította. „Aktív szerepet vállaltunk a szervezésben, jelen voltak a helyi polgárőrök és az önkénteseink is.

Most mutatta meg igazán Szerencs, hogy mennyi jólelkű ember él itt. Természetesen nem csak a helyiek fogtak össze, sokan érkeztek a környékről és az ország különböző részeiről is. Több városban rendeztek hasonló sporteseményt, a befolyt összeget pedig átutalták. Nagyon sokan erőn felül adakoztak Zoja gyógyulásért. Teljes szívemből kívánom, hogy gyógyuljon meg” – mondta Nyiri Tibor.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.