Szabadidő - Életmód

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) nyirkos talajt kedvelő, akár 1,5m magasra is növő, évelő, lágyszárú növény.

Élőhelye Európa és Nyugat-Ázsia, 2000m tengerszint feletti magasságig. Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve „kábulatba” esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét. Egyes macskák kifejezetten „függővé” válnak. Az ősszel és tavasszal gyűjtött gyógynövényt érdemes elzárt helyen szárítani. A népgyógyászat a macskagyökér teáját, mint ideges eredetű emésztési panaszok enyhítőjét, görcsoldót, és mint nyugtatót alkalmazza.

Hatásos álmatlanság, ideges kimerültség, szellemi túlhajszoltság, koncentrációzavarok, ingerlékenység, stressz, fejfájás, idegi alapú szívpanaszok vagy gyomorgörcsök és szorongás esetén is. A herbalisták évszázadokon át a lehetséges orvosságok közül elsőként a macskagyökeret választották az idegfeszültség és a ma pánikbetegségnek nevezett állapot gyógyítására. Eredményesen alkalmazták a stresszel összefüggő izomgörcsök, valamint a menstruációs görcsök csillapítására, illetve a premenstruációs panaszok enyhítésére. Nemcsak népgyógyászati tapasztalatok, hanem klinikai vizsgálatok is bizonyították a macskagyökér idegrendszerre gyakorolt jó hatását. Több vizsgálat szerint hoszszútávú használat esetén hasonló hatást értek el vele, mint a szintetikus nyugtató- és altató szerekkel, ráadásul biztonságosan, mellékhatások nélkül.

Fontos azonban figyelembe venni a vizsgálatok azon eredményét, hogy a macskagyökér hatása nem azonnal alakul, ki mint az egyes szintetikus szereké, hanem 2-4 hetes szedés után. Csökkentheti a gyomorgörcsöket és a bélgázok által okozott fájdalmakat. Fürdők alkotórészeként is enyhén nyugtató hatású lehet. Manapság a macskagyökértea kissé háttérbe szorult, mivel elkészítésekor a növény gyökerei olyan extrém illatot árasztanak, hogy a szag még sokáig megmarad a lakásban. Az íze is nagyon sajátságos, és az embernek már jó tapasztalatokat kell szerezni a teával kapcsolatban, hogy ebbe beletörődjön. Akit a gyógytea kellemetlen szaga túlságosan zavar, annak sem kell lemondania használatáról, ez a gyógynövény tinktura és kapszula formában is kapható.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Egészség tárának hívjuk, vagy homok aranya. A beküldők közül Hámori Lajosné, 3900 Szerencs, Ondi u 41. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Honnan kapta magyar nevét a macskagyökér? Megfejtéseiket november 24-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.