Szabadidő - Életmód

Egyre hidegebb az időjárás, ahogy közeledik a tél. Már most sokan jelentkeztek náthás megbetegedéssel háziorvosuknál. Dr. Sütő Szilveszter főorvos elmondta, hogy egy átlagos egészségi állapotban lévő felnőtt évente körülbelül 3-4 alkalommal esik át náthás megbetegedésen.

A nátha - köznapi nevén megfázás - kora ősztől vagy kora téltől járványszerűen jelentkezik, melyet általában vírusok okoznak. Az emberek sokszor nem veszik komolyan, így nem is fordulnak vele orvoshoz, ami nagy hiba. A vírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed, így elkaphatjuk akár egy kézfogás vagy tüsszentés alkalmával is. – Tünetei között szerepel a köhögés, torokfájás, kötőhártya-gyulladás, orrdugulás, melyek általában 4-10 napig mutatkoznak.

A szövődmények között a leggyakoribb talán a fül és melléküregek, illetve a légcső baktériumos felülfertőzése és nem ritka a tüdőgyulladás kialakulása sem – mondta el dr. Sütő Szilveszter, aki hozzátette, hogy a szakemberek a betegséget nemtudják célirányosan gyógyítani, de lehetőség van a tünetek enyhítésére. – Rendkívül fontos, hogy a beteg maradjon otthon, pihenjen, hiszen a nátha az első egy-két napban fertőző. Meleg környezet, és sok folyadék szükséges, valamint fontos a kiegészítő vitaminok fogyasztása.

Dr. Sütő Szilveszter © Fotó: Szerencsi Hírek

A gyógyszerekkel kiegészítve az 1000mg-os C-vitamin szedése ajánlott. Mindezek mellett a vény nélkül kapható aszpirin is fokozza a vírusürítést. Sajnos a gyümölcsök vitamin tartalma a ’60-as évekhez képest jelentős mértékben lecsökkent. Alternatív megoldás lehet az inhalálás, különféle illóolajok felhasználásával. Erre azonban kizárólag inhalátorokat használjunk, mert a hagyományos „kamillás” párologtatás súlyos égési sérüléseket is okozhat főleg a gyerekeknél – mondta a főorvos.

A doktor hangsúlyozta: a megfázás során nem ajánlott antibiotikumot szedni, hiszen teljesen hatástalan a náthavírusokkal szemben. Jellegzetes tünetek alapján az influenza általában könnyen azonosítható. Magas láz, végtagfájdalom, kivörösödött szem, elhúzódó köhögés mind tünetei a betegségnek. Ha ilyen vagy ehhez hasonló megbetegedés jelentkezik, forduljunk szakemberhez. – Az influenza megelőzése védőoltással történik, ami novembertől megtalálható a rendelőkben és a gyógyszertárakban. 

Mivel minden évben változik a baktériumok genotípusa, ezért csak egy megbetegedési ciklusra és a beadásától számítva két hét után jelent védelmet. A védőoltás ingyenes az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, a 60 év feletti idősek és krónikus betegségben szenvedők számára – mondta dr. Sütő Szilveszter. A főorvos tapasztalatai szerint inkább a szövődményekkel van probléma. Legelterjedtebb a tüdőarc és hörgőgyulladás, melyek másodlagos fertőzésként jelentkeznek. Dr. Sütő Szilveszter szerint a nátha-és meghűlési szezon eltarthat akár március végéig is, hiszen a jelenlegi ködösidő rendkívül kedvez a vírusok újbóli kialakulásának.

 

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.