Szabadidő - Életmód

A Dél-Amerikában honos jojoba cserjét már az aztékok is használták természetes kozmetikumként, gyulladáscsökkentőként.

Tulajdonképpen nem is olaj, hanem folyékony viasz, bár ugyanolyan jó tulajdonságokkal bír, mint a többi bázisolaj. Könnyű összetételű, mélyen beszívódik, így jól használható minden bőrtípusra. Kémiai összetétele nagyon hasonlít a bőrünket borító faggyú összetételéhez, ezért rendkívül gyorsan felszívódik, és kiválóan megköti a bőr nedvességtartalmát.

A jojoba olaj számít a leghatékonyabb és legelviselhetőbb természetes kozmetikumnak, hiszen megtalálható benne számos vitamin, és ami rendkívül érdekes, az az antiallergén hatása, ami miatt bármely bőrtípusra kenhető. A bőrhöz az említett antiallergén hatása miatt és a benne található, az emberi bőr által termelt faggyúhoz hasonlító viaszok miatt kíméletes és különösen hatásos, emellett növeli a bőr rugalmasságát, ellenállóképességét, valamint beállítja a zsírtermelését.

Zsíros vagy kevert bőr esetén megakadályozza, hogy a bőr még több faggyút termeljen, így nincs szükség vastag sminkrétegre, hogy bőrünk ne csillogjon.

Jojoba olaj, Fotó: Beautyheaven

Használata hidratálókrémhez keverve, különösen aknés bőr esetén javasolt, mivel csökkenti a mitesszerek számát. Nemcsak a zsíros bőrre kenve hatásos, hanem a szárazrészeket is helyrehozza. A teendőnk, hogy fürdés után a vizes testünket bemasszírozzuk vele, így kitűnő kúra a kiszáradás ellen. A smink lemosására is alkalmas az olaj, csak pár cseppet kell csöpögtetni egy vattapamacsra és nyugodtan le lehet törölni vele a szemfestéket és az alapozót. A száraz, kicserepesedett ajkak ellen is alkalmazható, sőt kiszáradt körömágyunkat is hidratálhatjuk vele.

Nemcsak a bőr egészségéért tehetünk jojoba olajjal, hanem a hajért is. Hajmosáskor kenjük be alaposan a hajvégeket, sőt még a balzsamunkhoz is keverhetünk belőle, hogy az egész hajunk egészségesen csillogóvá váljon. Rendszeres használata segít megakadályozni a hajvégek töredezését és csökkenti a hajhullást.

Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A vanília a 16. században jutott el Európába. A beküldők közül Bodnár Józsefné, 3900 Szerencs, Gyár út 5. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Milyen bőrtípusra használható a jojobaolaj? Megfejtéseiket október 19-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.