Aktuális

Hivatalosan is megnyitották a korábban felújított Szerencspatak zsilipjét november 10-én. A zsilip kezelését korábban a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. végezte, azonban a város Képviselő-testülete ezt a feladatot átruházta a Szerencsi Polgárőr Egyesületre.

 A civil szervezet a helyreállítással kapcsolatban felkereste az önkormányzatot, aki 4 millió forinttal járult hozzá a zsiliphez és – az eddig az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében lévő – hármas tó rendbetételéhez. Az önkéntes polgárőrök megtisztították a nádtól és gyékénytől benőtt Szerencs-patakot, melynek fenntartói joga továbbra is az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságot illeti, a halak telepítése azonban a Szerencsi Horgász Egyesület hatáskörébe tartozik.

Az önkormányzat által biztosított anyagi forrás segítségével és az említett szervezetek munkájának köszönhetően október 18-án 3,5 mázsa háromnyaras pontyot telepítettek a patakba. A zsilip megnyitásakor Oláh János polgárőrparancsnok köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a hűtőtavak rendbetételéhez.

A zsilip megnyitása balról jobbra: Oláh János a Szerencsi Polgárőr egyesület vezetője, Nyiri Tibor polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő © Fotó: Szerencsi Hírek

Elhangzott, hogy a területet 2015-ben járták be a horgászatot kedvelő polgárőr társaival, mert közülük többen is szerettek volna ott pecázni. Mióta a cukorgyár bezárt, ennek a területnek nem volt igazi gazdája, így a patak és környezete teljesen elhanyagolódott, összefüggő gyékény borította a tavakat.

– Először is szeretnék köszönetet mondani Szerencs Város Önkormányzatának, hogy anyagi lehetőséget biztosított és koordinálta a munkálatokat. Saját erőből 4 millió forint költséggel felújíttatta a zsilipet és a polgármester úr személyes közbenjárásának köszönhetően megjelentek a munkagépek is, amelyek a földmunkát végezték.

Az önkéntes segítők erejüket és idejüket nem kímélve vettek részt a tavak kitakarításában. 8- 10 fő rendszeresen kijárt a területre és kisebb nagyobb munkálatokat végeztek az övezetben – mondta Oláh János.

A pecások is nagyon örülnek a felújításnak, hiszen egy rendezett, szép környezetben tudnak horgászni. Jelenleg 3 méteres a víz mélysége a zsilipnél, a fentebb lévő területeken pedig 1,5-2 méter a vízszint. Ennek értelmében a Szerencs-patak ezen szakaszán a fürdés tilos és életveszélyes.

A horgászat mellett a további tervek között szerepel pihenőpark kialakítása: nyáron a csónakázásra, télen a korcsolyázásra nyílna lehetőség, de ezek további egyeztetésre várnak az Aggteleki Nemzeti Parkkal, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósággal és Szerencs Város Önkormányzatával, természetesen a Szerencsi Polgárőr Egyesülettel és a Szerencsi Horgász Egyesülettel.

Az egyeztetések előreláthatóan november végén kezdődnek el. A zsilip megnyitására Nyiri Tibor polgármestert és Koncz Ferenc országgyűlési képviselőt kérte fel a Szerencsi Polgárőr Egyesület.

A megnyitott zsilip © Fotó: Szerencsi Hírek

A városvezető ünnepi beszédében hangsúlyozta az összefogás jelentőségét, hiszen a tavak és környezetének kialakítása az önkormányzat és a polgárőrök együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg. A továbbiakban a Szerencsi Polgárőr Egyesület üzemelteti a jelentős felelősséggel járó háromtáblás duzzasztóművet. Elhangzott, rendkívül fontos, hogy a szerencsi öntevékeny csoportokat, egyesületeket, alapítványokat sikerüljön bevonni a feladatokba. – Véleményem szerint, ahol az emberek tevékenyen részt vesznek a közösmunkában, ott a magukénak érzik majd a területet és a továbbiakban is ápolni, gondozni, szépíteni fogják. Ez szolgálja minden szerencsi ember érdekét – mondta Nyiri Tibor.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.