Aktuális

Korábban beszámoltunk arról, hogy Nyiri Tibor polgármester – hivatalba lépését követően – találkozót kezdeményezett Keresztesi János rendőr alezredessel, a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetőjével és a város közbiztonságáról egyeztettek. Akkor megtárgyalták a legfontosabb intézkedéseket, majd többszöri egyeztetés és megbeszélés eredményeként a közelmúltban megújításra kerültek térfigyelő kamerák – a város központi területén – a cukorgyári körforgónál és a Rákóczi úton.

Keresztesi János akkor arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az előző évekhez képestcsökkent a bűncselekmények száma Szerencsen. Míg 2016-ban 199, addig 2017-ben 146 eset miatt folytatott eljárást a rendőrség. A rendőrkapitányság vezetője a térfigyelő rendszer működéséről elmondta, hogy Szerencsen 2009 óta működik a rendszer és az akkor felszerelt 18 kamerát 2014-ben és 2015-ben további 14-el bővítették.

Hat rendszámfelismerő kamera is működik, ami a város ki és bevezető szakaszait figyeli. A térfigyelő rendszer végpontja a rendőrkapitányságon van. A kamera felvételei jó szolgálatot tesznek egy-egy szabálysértési ügy felderítésében, mint például az illegális szemétlerakás, garázdaság vagy egyegy baleset során is nagy segítséget nyújtanak.

Jelenleg 26 kamera működik Szerencsen és az éven eddig 14 alkalommal tudták hasznosítani az általuk rögzített felvételeket. Nemcsak a bűnelkövetők elfogásában nyújt segítséget, de nagy szerepe van a bűnmegelőzésben is. Azokon a településeken, ahol térfigyelő rendszer működik, fenntarthatóbb a közbiztonság, és stabilabb a szubjektív biztonságérzet.

Új kamerákat szereltek fel

Keresztesi János elmondta, hogy a kamera rendszer megfelelően működik, azonban időszerű lenne a fejlesztése, korszerűsítése. Ez nemrégiben megtörtént. – Egy előzetes egyeztetés történt a rendőrség és az önkormányzat között. Ennek eredménye, hogy új kamerákat vásárolt az önkormányzat, és a főutcán lévő térfigyelők újultak meg. Ettől kezdve még biztonságosabbá válik a város, mert jobb felbontású képet kapunk, ami fontos szerepet játszik a bűnmegelőzésben – hangsúlyozta Nyiri Tibor polgármester.

Keresztesi János (b) Szerencsi Rendőrkapitányság vezetője és Nyiri Tibor polgármester (j) © Fotó: Szerencsi Hírek

Keresztesi János érdeklődésünkre elmondta, hogy a kamerarendszer a régi formájában működik. – Megtörténtek a fejlesztések, amelyek a rögzített felvételek minőségi javulását eredményezik. 11 kamera korszerűsítése történt meg a közelmúltban. Ezek az eszközök egy sokkal jobb és nagyobb felbontású képet rögzítenek mint a korábbi kamerák, és az éjszaka készült felvételek is jobban láthatóak. Az új kamerák már tökéletesen alkalmasak akár személyazonosításra is.

Nem csak a kamerák újultak meg, hanem az egész hardver rész, a rögzítő egység is fejlesztésre került. Gyorsabban működik a rendszer, és nagyobb tárolási kapacitással rendelkezik, minőségibb felvételeket készít – tájékoztatott Keresztesi János rendőr alezredes. Az önkormányzat a jövőben tovább folytatja a kamerarendszer felújítását.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.