Közélet

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított „Pro Comitatu”, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói díjakat.

A kitüntetéseket Török Dezső, a Borsod-AbaújZemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke adta át. Idén a „Pro Comitatu” díjat a szerencsi Dr. Jeney András kapta.

Az ünnepségen elhangzott, hogy Dr. Jeney András egyetemi oktatóként az előadások és gyakorlatok megtartásán felül új tantárgyak bevezetését, tematikájának kidolgozását is végezte és jelentős szerepe volt a Programozó Matematikus szak akkreditációjában. Három Doktori Iskolának volt tagja, ezekből kettőnek ma is az. Nyugdíjba vonulása után is hívják doktori minősítésekhez, szigorlati és védési bizottságokba. Tudományos folyóiratoktól rendszeresen kap lektori felkéréseket. Tudományos munkásságát több tucat, többségében idegen nyelvű publikáció, hét nyomtatásban megjelent egyetemi jegyzet, tankönyv fémjelzi.

Jeney András a díjátadón - Fotó: Serfőző László

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, ezen belül a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Tudományok Osztálya Operációkutatási Szakbizottság és a Miskolci Akadémiai Bizottság Matematikai-Fizikai Szakbizottság tagja. Műszaki tudományos tevékenységén túl számottevő irodalmi munkássága is van. Versei és prózai írásai rendszeresen jelennek meg különböző nyomtatott és elektronikus kiadványokban. Alkotásaival tucatnyi pályázaton ért el első helyezést, versei a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma, a Magyar Írószövetség és a Pannon Művészet Alapítvány által közösen megrendezett, rangos Aquincumi Költőversenyeken több alkalommal is döntőbe kerültek.

Aktívan tevékenykedő tagja és vezetőségi tagja is a szerencsi központú Hegyaljai Alkotók Társulásának. A miskolci székhelyű Irodalmi Rádió meghatározó tagja, 2008-ban elnyerte az Irodalmi Rádió Legjobb Szerzője címet. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése a közösséget szolgáló szerteágazó tevékenységének elismeréséül adományozta Dr. Jeney Andrásnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „Pro Comitatu” Díját.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.