Szabadidő - Életmód

Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. Az összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrásként jelentős a szerepük az étkezésben. Előnyös tulajdonságaik elsősorban a teljes gabonaszemből származnak. A GYERE Szerencs programban résztvevő gyerekek novemberben megismerkedhetnek ezzel a sokoldalú élelmiszerrel.

A GYERE Szerencs Program novemberben kiemelten foglalkozik a gabonafélék fontosságával. Az óvodai és iskolai foglalkozások során a gyermekek megismerkednek a különböző gabonafélékkel, és a helyi élelmezésvezetővel együttműködve közösen állítják össze a pénteki GYERE menüt, amellyel az egészséges táplálkozásra igyekeznek felhívni a figyelmet. Sokszor elhangzik, hogy aki egészségesen akar táplálkozni, részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket, szemben a finomított alapanyagból készültekkel.

Ez nem csupán divatos táplálkozási tanács, számos kutatás bebizonyította, hogy valóban egészségesebbek a teljes kiőrlésű gabonák. A hántolatlan gabonafélékben olyan vitaminok, ásványanyagok találhatók, amelyek a finomítás során elvesznek, pedig mindennapos fogyasztásukkal elkerülhető több betegség kialakulása is. 

A legelterjedtebb gabonaféle a búza, de az utóbbi időben más termékek is kereskedelmi forgalomba kerültek. Ilyenek a rozs, zab, árpa, köles, kukorica, barnarizs, hajdina, amelyeket liszt, dara, pehely vagy natúr formában használhatunk fel. Értékes fehérje és vitamintartalmuk, magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmuk elősegíti a gyermek növekedését és a felnőtt szervezet regenerációját. Élénkítik a szervezetet, növelik az ellenállóképességet és a szellemi erőnlétet, rosttartalmuk folytán pedig segítik a bélműködést.

A gabonafélék egymást kiegészítik, így változatos módon beépítve az étrendbe, értékes tápanyagforrásként szolgálnak. A szerencsi óvodások és iskolások a GYERE menüben hozzájutnak ehhez az értékes tápanyaghoz.

Borítókép: imgbase.info

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.