Szabadidő - Életmód

A szúrós szárú, édes gyümölcsű málna Európában és Ázsiában őshonos, ma már mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt.

Elsősorban gyümölcse miatt termesztik. Levelét, melyet a nyár elején gyűjtünk, az ókor óta használják összehúzó hatása miatt. A görög származású Dioszkoridész, Néró császár híres orvosa már említi. Évszázadok óta használják a málna levelének forrázatát a szülés megkönnyítésére. Ma is leginkább a szülés előtt álló nőknek ajánljuk. A málnalevél erősíti a méh sima izomzatát segítve ezzel a méh összehúzódásait és a magzat világra hozatalát.

Málnalevélből készült tea - Fotó: madmamanyc.com

Jól alkalmazható a sérült bőrön, mint vérzéscsillapító, mivel összehúzza a bőr felső rétegét. Szájöblögetésre használva csillapítja a torokfájdalmat, és nyugtatja a száj nyálkahártyáját is. Torokgyulladás kezelésére 1 kávéskanál málnalevelet rövid ideig forraljunk 2,5 dl vízben, majd hagyjuk állni 10 percig. A főzettel naponta többször öblögessünk. Mindezek mellett a málnalevél tea köszvény és húgyúti bántalmak esetén is ajánlott, vértisztító hatása miatt is fogyasztható, de enyhíti a hasmenést, a bélgörcsöket, a nátha tüneteit is. Teáját nemcsak gyógyhatásai, de kellemes íze miatt is kedvelik, élénkítő, frissítő hatású, akár minden nap ihatunk egy csészével.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A kínai feljegyzések szerint szagtalanításra és lehelet frissítésre használták a szegfűszeget. A beküldők közül Bűdiné Alföldi Laura, 3900 Szerencs, Kinizsi Pál u. 32. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mikor gyűjtik a málna levelét? Megfejtéseiket január 26-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.