Szabadidő - Életmód

A lestyán a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk.

A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt. Az erdélyi konyhának ma is elengedhetetlen fűszere. Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére: levesekbe, húsételekbe, mártásokba és salátákba kerül legtöbbször.

Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövényként tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni. Vízhajtó teakeverékek elmaradhatatlan komponense. A lestyánból készült főzet a vesekő, illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést, fogyasztása nem ajánlott terhesség, elégtelen veseműködés esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi. Gyomorégést is enyhíti. Főzete kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok alkohol került a szervezetbe. Az intenzív ízű meghámozott lestyán gyökeret is beletehetjük a levesekbe, de salátákba is reszelhetjük.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az egyiptomiak a nátha és hörghurut kezelésére használták a pemetefüvet. A beküldők közül Gálházi Gézáné, 3900 Szerencs, Bakó u. 7 szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Melyik időszakban célszerű a máriatövist gyűjteni? Megfejtéseiket június 21-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.