Az orvosi zsálya őshazája Dél-Euópa, a Földközitenger, a dalmát tengerpart vidéke, a karsztos hegyvidék. Magyarországon nem őshonos, de megél az itthoni éghajlaton is, gyógynövényként termesztik, dísznövényként pedig kertekben, ültetik.

Már az orvostudomány atyja, Paracelsus is megállapította, hogy „a halál a belekben lakozik”. Azért nem kell megijedni ettől a kijelentéstől, de valóban érdemes odafigyelni az emésztőrendszerünkre

Európa talán legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla, amit számos házi praktika során alkalmazhatunk. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felhasználták gyógyításra, a növény tiszteletét jelzi az is, hogy isteneiknek áldoztak vele.

Az édes íz szeretetét szinte már az anyatejjel magunkba szívjuk, így nem meglepő, hogy a kellemes ízélmény iránti vágy a legtöbb embernél megmarad egy életen át. Az életkor előrehaladtával az ízlelőbimbók száma csökken. Ezzel függ össze, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak az ételek ízére.

A fahéjfa kérgéből készül népszerű fűszerünk a fahéj. Indiából, Sri Lankáról származik. Már az ókorban is nagyon keresett volt, az I. században 35 dkg fahéj értéke 5 kg ezüst értékével vetekedett.

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

További cikkeink...

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.