A fahéjfa kérgéből készül népszerű fűszerünk a fahéj. Indiából, Sri Lankáról származik. Már az ókorban is nagyon keresett volt, az I. században 35 dkg fahéj értéke 5 kg ezüst értékével vetekedett.

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

A GYERE – Gyermekek Egészsége Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vezetésével már második éve segít a szerencsi gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakításában, mellyel a gyermekkori elhízás megelőzését kívánják elérni. A három évig tartó programban a város teljes 0-18 év közötti lakossága, összesen 2259 gyermek vesz részt.

A gyömbért a Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják mint gyógy- és fűszernövényt. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésében, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.

Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. Az összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrásként jelentős a szerepük az étkezésben. Előnyös tulajdonságaik elsősorban a teljes gabonaszemből származnak. A GYERE Szerencs programban résztvevő gyerekek novemberben megismerkedhetnek ezzel a sokoldalú élelmiszerrel.

A ginzeng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, ma már többnyire termesztett növény, de néhol vadon is előfordul. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek erednek.

További cikkeink...

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.