Ajánló

Hazánknak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk megtartása mellett támogatják a honvédelem ügyét! „A honvédelem nemzeti ügy!”

Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról:

Kipróbálnád magad katonaként? Ha baj van, szeretnél Te is ott lenni, ahol segíthetsz és számítanak rád? Tanulmányaid és a munkád mellett is segíthetsz a Haza szolgálatában! Jelentkezz területvédelmi tartalékos katonának! Száműzheted az egyhangúságot az életedből! A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Önkéntes Műveleti Tartalékosok lőgyakorlata AK47-es gépkarabéllyal Kisnémedi határában © Fotó: Szabó Gábriel

Az ország valamennyi járásában létrehozandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelhetik helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

Ha eddig vonzott a katonaság, de vonakodtál a lakóhelyedtől rövidebb-hosszabb időre elszakadni, hogy kiképzésen/felkészítésen vegyél részt, akkor ez a szolgálati forma pont Neked szól. A Magyar Honvédség lehetőséget ad arra, hogy lakókörnyezetedben kamatoztasd tudásodat országunk védelmében.

Ne legyen megyénkben olyan település, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképze katonai erővel!

A jelentkezés menete:

Amennyiben érdekel a területvédelmi tartalékos szolgálat, első lépésként regisztrációra van szükség. Ez történhet a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon, a Kormányablakokban, illetve Interneten keresztül az www.iranyasereg.hu honlapon is. A regisztrációt követően a toborzó iroda munkatársai felveszik Veled a kapcsolatot és egyeztetik az alkalmasság vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. Az alkalmasság vizsgálat sikeres teljesítését követően történik meg a szerződés megkötése. A regisztrációhoz a személyes okmányaid és a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány szükséges.

Önkéntes tartalékos katonák eskütételhez sorakoznak a Hõsök terén 2012. október 4-én. © Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Alkalmassági vizsgálat:

A regisztráció után, csak a katonai toborzókkal történt egyeztetést követően kerülhet rá sor. Katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti (foglalkozás-egészségügyi) II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok juttatásai:

Önkéntes tartalékos katonaként szerződéskötési díjra (2017. évben bruttó 31 215,- Ft), rendelkezésre állási díjra (2017. évben bruttó 127 500,- Ft) jogosult. Továbbá a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára – a rendszeresített szolgálati beosztáshoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő – alapilletményre (Legénységi állomány alapilletmény: 131 103 Ft–tól 156 075 Ft–ig bruttó; Altiszti állomány alapilletménye: 206 019 Ft–tól 230 991 Ft–ig bruttó), laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre vagy jogosult.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok igénybevétele:

A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen 20 napban. A felkészítésekre a lakóhelyedhez legközelebb eső kiképzési helyszínen kerül sor. Az állomány feladatát képezheti többek között veszély-, és katasztrófahelyzetben történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási-, toborzási- illetve különböző díszelgési feladatok ellátása a járási vagy települési rendezvényeken.

Tartozz közénk! Válaszd a bátrak útját! Keresd a katonai toborzókat személyesen, telefonon vagy e-mailben!

MAGYAR HONVÉDSÉG Magyar Honvédség, Katonai Igazgatósági és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda Miskolc
3526 Miskolc, Hatvanötösök u. 2.
Telefon: 06 (46) 327-245 /;Fax: 06 (46) 325-463
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadási rendje: hétfő 08.00-12.00 13.00-17.30 kedd 08.00-12.00 szerda: nincs ügyfélfogadás csütörtök: 08.00–12.00; 13.00–15.30 péntek: 08.00–12.00

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.