Ajánló

A handlétól a grand caféig címmel nyílt kiállítás március 4-én a Szerencsi Zempléni Múzeumban.

A megjelenteket Majoros Judit az intézmény igazgatója, Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere és a kiállítás társkurátora Maczó Balázs köszöntötte. Elhangzott, hogy a magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott.

Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. A kiállítás a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repíti a vendégeket, és esettanulmány jelleggel mutatja be többek között Mauthner Ödön történetét, aki a századforduló talán legjelentősebb vetőmag nemesítője és kereskedője volt, de megismertetjük a Budapest első modern áruházát megvalósító Goldberger család történetét is, ahogy a közelmúltban a múzeumba került, nagykőrösi Kőrösi F. Péter vaskereskedő élete is megelevenedik a tárlaton.

A látogatók ezen kívül láthatnak, és olvashatnak érdekes dolgokat az 1890-es évek legnagyobb mulattatójáról, Somossy Károlyról vagy az olyan híres “kávéházasokról” is, mint a New Yorkot üzemeltető Harsányiék vagy a kávés dinasztiának tekinthető Steuer családról. A felsoroltakon kívül több bemutatott egyedi példa alapján a kiállítás rendezői azt szeretnék érzékeltetni, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.

A kiállítás megtekinthető 2022. március 5-től 2022. április 30-ig.

(Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.