Ajánló

Az idén már 33. alkalommal rendezik meg augusztus 9–19. között a Zempléni Fesztivált, amit Szerencs Város Önkormányzata is támogatott.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja közel 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várja az érdeklődőket, hangzott el a július 4-ei sajtótájékoztatón, amit a mezőzombori Sárga Borházban tartottak. A fesztiválra látogatók találkozhatnak komolyzenei koncertekkel, jazzel, népzenével, világzenével, kamaraprodukciókkal, tánccal és gyerekprogramokkal is.

Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője és igazgatója elmondta, ez az esemény nem csak a művészetről, hanem elsősorban a megismerésről szól: aki ellátogat a régió festői kis falvaiba nem csak egy magával ragadó hangverseny részese lehet, de megismerheti a település és a régió műemlékeit, szokásait, gasztronómiáját. A művészeti vezető kitért arra, hogy Szerencsen már igény mutatkozik a komolyzenére, ezért nem volt kérdés, hogy városunkba elsőként augusztus 11-én este a Budafoki Dohnányi Zenekar érkezik, amit öt nap múlva a Taipei Philharmonic Chamber Choir kóruskoncertje követ. Hörcsik Richárd, a vármegye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője szerint az elmúlt három évtized alatt a fesztivál már bizonyította, hogy milyen fellendülést jelent a régiónak. Turisták ezrei foglalnak szállást, az éttermek és szállodák is nagyobb forgalommal számolnak. Hangsúlyozta: Továbbra is az a céljuk, hogy ez a jövőben is így maradjon.

A 32. Zempléni Fesztivál a szerencsi Rákóczi-várban. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

A fesztivált a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitja augusztus 9-én, Sárospatakon Gershwin, Weiner Leó és Stravinsky műveivel. A fesztivál programjában olyan zenei csemegék is találhatók, mint a MYNK Quartet és Omar Bashir koncertje, melyben a közel keleten honos oud (arab lant) által megszólaltatott melódiák találkoznak az európai hangszerekkel és zenekultúrával, és ebből egy sokszínű, magával ragadó hangverseny születik. Akit a jazz és világzene érdekel, az hallhatja a Bársony Bálint neve által fémjelzett Magyar Rhapsody Projektet, mely ismert magyar melódiákat tálal világzenei köntösben, de jelen lesz Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band-je, mely a dzsessz, a flamenco, a swing, a ragtime és a klezmer dallamait egyedülálló módon ötvözi a roma zenével. Továbbá hallható lesz Mujahid Zoltán és a Group’n’Swing, a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Klezmer Band.

A fesztivál az idei évben számos ígéretes és festői helyszínnel bővül: ilyen pl. Golopon a Vay-kastély parkja, ahol egy festői vízi színpadon várjuk az érdeklődőket, vagy a füzéri szabadtéri színpad, mely a vár lábánál, szédületes zempléni panorámával csalogat. A programsorozat sok év után újra ellátogat a Bodrogközbe, méghozzá Kenézlőbe, ahol a hangverseny mellett a görögkatolikus templom Európa-szerte egyedülálló ikonosztázát is érdemes megtekinteni. Régi-új helyszín Bodrogkeresztúr, ahol a hangversenynek a felújított ezeréves katolikus templom ad otthont. Szintén új helyszín a tarcali Andrássy Kúria hangulatos terasza. Természetesen a kedvelt helyszínekre is ellátogathatnak az érdeklődők, ismét lesz hangverseny az Újhuta Kastélyszálló festői teraszán, lesz egynapos program Tolcsván és Mádon, de érdemes lesz ellátogatni Hercegkútra, Mikóházára, Taktaharkányba, vagy a Magyar Nyelv Múzeumába is. A Tokaji Bor kedvelői számára rendezzük a Koncert borral sorozatot, melynek keretében a Patricius Borház, a Disznókő Pincészet, a Tokaj-Oremus, valamint hivatalos borszállítónk, a Grand Tokaj borait kóstolhatják hol borgőzös, hol panorámás, hol rusztikus környezetben, de mindig kellemes zenével.

Szerencsre tervezett programok:

Augusztus 11. vasárnap

Sound of Music – Zenés kalandozás a táncok és a filmek világába. Előadó: Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Werner Gábor. Időpont: 2024. augusztus 11-én (vasárnap), 20 órakor Rákóczi-vár. A hangverseny címválasztása nem véletlen: Ezzel is szeretnénk rámutatni arra, hogy a zene milyen sokféle módon képes teljessé tenni az életünket, legyen szó táncról, mulatságról, szerelemről, bánatról vagy egy jó filmről – olvasható a programajánlóban. Hozzátették: A Budafoki Dohnányi Zenekart ezúttal Werner Gábor, a zenekar egyik karmestere vezényli, aki emellett kitűnő csellista és hangszerelő is. A közönség hallhatta már nagyszerű átiratait többek között a Cinefonic, az Igazából karácsony és a Gamer Symphony produkciókon. A hangversenyen felcsendülő filmslágerek, táncdalok és tánczenék (pl. a La vie en Rose, a Besame mucho, illetve a Rózsaszín párduc, a Keresztapa, a Harry Potter vagy a Jurassic park zenéje) átiratai és hangszerelései is Werner Gábor, illetve a szintén a Budafoki Dohnányi Zenekarhoz tartozó Szüts Apor tollából származnak.

Augusztus 16. péntek

Kóruskoncert a Taipei Philharmonic Chamber Choir előadásában este 19 órakor a Munkás Szent József katolikus templomban.

A programváltozás jogát a rendezők fenntartják. A legfrissebb információkért a vendégeknek érdemes böngészni a zemplenifesztival.hu weboldalt.