Ajánló

Kertész Imre Nobel-díjas író és Pilinszky János Kossuth-díjas költő életét és munkásságát bemutató utazó kiállításokat lehet megtekinteni a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtárban.

Az anyagokat a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány bocsátotta díjmentesen a kulturális intézmény rendelkezésére, lehetőséget biztosítva a látogatóknak, hogy közelebbről megismerjék e két meghatározó magyar alkotó életét és gondolatait.

A Kertész Imre kiállítás a közművelődési részleg előterében látható, ahol a „Szabadságról” című tablókiállítás kéziratokkal, fényképekkel, szépprózai műveiből, naplófeljegyzéseiből és nyilatkozataiból válogat. A tizennégy tablóból álló tárlat tematikusan rendezi el az író életének és munkásságának főbb témáit, mint például a szabadság és valóság, a túlélés és önmegértés, az egyén, a sors és a történelem viszonya, a tudás és a felelősség, valamint a remény és a szeretet. A kiállítás különös figyelmet fordít az auschwitzi túlélő tapasztalataira és az író azon gondolataira, amelyek Európa nyomasztó örökségét és Magyarország, valamint kultúránk jövőjéért való aggódását tükrözik.

A Pilinszky János tárlat a városi könyvtár előterében tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében. Ez a kiállítás nem egy hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti pályaképet kíván nyújtani, hanem a költő életművét és legfontosabb témáit helyezi a középpontba. A tárlat olyan, mindannyiunkat érintő témákat mutat be, mint az Isten, a szeretet, a hit, a részvét és a szenvedés. A kiállítás során Pilinszky versidézetei és kevéssé ismert prózai szövegei kerülnek bemutatásra, amelyek a mai látogatók számára is aktuálisak és emlékezetesek maradnak.

A kiállítások célja, hogy mélyebb megértést nyújtsanak Kertész Imre és Pilinszky János gondolatairól. Továbbá lehetőséget biztosítsanak az érdeklődők számára, hogy elmélyüljenek e két kiemelkedő magyar alkotó műveiben és életfilozófiájában.