Aktuális

Az új uniós ciklusban több ezer milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére. A támogatás elnyeréséhez jó projektekre, pályázatokra van szükség – hívta fel a figyelmet csütörtökön, a Megyeházán tartott sajtótájékoztató keretében dr. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke pedig első sorban a TOP pályázatokkal kapcsolatos legfrissebb történésekről tájékoztatott.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke kitért arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye tekintettel jelentős mezőgazdaságára és az aprófalvas településszerkezetére számíthat vidékfejlesztési forrásokra. Emlékeztetett, hogy a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló mintegy 1300-1350 milliárd forintos keretet 68-70 pályázaton hirdetik meg, amelyből 20 már megjelent. – Szinte mindegyik a megye fejlesztését is tudja szolgálni, részben közvetlenül az agrárium fejlesztését, részben a települések megújulását, szépülését tudja szolgálni – emelte ki dr. Gyuricza Csaba. Az információk rendelkezésre állnak, de az igénybe vételéhez jó projektekre, pályázatokra van szükség.
Csak a mezőgazdaság fejlesztésére a ciklusban országosan 2400 milliárd forint, a vidékfejlesztésre pedig 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. Figyelmeztetett rá, hogy ezek a források 2020-ig állnak rendelkezésre, nem tudják később mi lesz. Ennek megfelelően kell felhasználni. Erről tárgyaltak a megyei közgyűlés elnökével és az Agrárkamara vezetőivel.
Török Dezső megköszönte az MVH elnökének, hogy őszintén, nyíltan beszélgettek megyénk vidékfejlesztési lehetőségeiről, illetve az Agrárkamarával kiegészülve tájékoztatták a helyi viszonyokról. Ezt követően áttért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatos változásokról. Jó hír, hogy az irányító hatóság számára megküldött javaslatok alapján, a március 21-ei kormányülés jóváhagyásával felgyorsulhat a forráslehívás. Például felszabadították azt a 6 százalékos tartalék keretet, amelyet 2019-ig kellett volna bent tartani a rendszerben. Energetikai pályázatok terén 2 milliárdot csoportosítottak előre.
Az eredetileg 44,6 milliárd forintos 2016. második negyedéves felhasználás 55,5 milliárd forintra emelkedett, a második féléves pedig 18-ról 19-re. 2017-ben további 14,6 milliárd forint hívható le.
A közgyűlés elnöke elmondta, hogy szerdán és csütörtökön újabb két TOP pályázat jelent meg. Az egyik az önkormányzati épületek energetika korszerűsítéséről (6,9 milliárd forint), valamint az önkormányzatok által vezérelt megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló felhívás 3,7 milliárd forinttal. A tervezett pályázatok ezzel egy kivételével megjelentek, s egy további várható még, a helyi közösségi programok támogatására, 3,7 milliárd forinttal. – Ez arról fog szólni, hogy az önkormányzatok megmutathatják magukat egy-egy falunap, városnap keretén belül – magyarázta Török Dezső.
Forrás: www.baz.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.