Aktuális

Magyar irodalom és történelem tudásukat mérték össze azok a diákok, akik részt vettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Legyesbénye Önkormányzata és a Legyesbényei Általános Iskola közös szervezésében, a szerencsi járás 7. és 8 osztályos diákjainak megrendezett műveltségi vetélkedőn.

2016. március 22-én, immáron tizedik alkalommal került megrendezésre Legyesbényén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az önkormányzat és a Legyesbényei Általános Iskola közös szervezésében a szerencsi járás településeinek 7. és 8 osztályos diákjai részére rendezett nemes megmérettetés, egy műveltségi vetélkedő keretén belül.
Idén is a magyar irodalmat és a történelmet szerető diákok mérték össze tudásukat. Nagy öröm volt számunkra, hogy egyszerre tizenegy csapat diákjait és pedagógusait láthattuk vendégül.
A vetélkedő témája a Népünk és nemzetünk „Tündérkertje” címet viselte, amely során a résztvevő diákoknak Erdély irodalmát és történelmét kellett feldolgozniuk.
Magyar irodalom kategóriában Ady Endre nagyváradi, Petőfi Sándor koltói idejéből, Tamási Áron: Ábel a rengetegben című regényéből, továbbá népballadákból, népmesékből kellett a jelentkező csapatoknak felkészülniük. Az irodalmi verseny mottójául Tamási Áron idézetét választottuk: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”
"Erély a világban nagyon kicsiny táj. Belül azonban egy kis világ (…). Öntudatos kis világ volt és marad – akár független fejedelemség, akár szíve egy nagyobb országnak, áldja bár, verje bár sors keze…" Így szólt a történelem kategória mottója. A diákoknak az Erdélyi fejedelemség kora újkori magyar történelméből kellett felkészülniük 1690-ig.
A megmérettetés két helyszínen, az iskola alsó tagozatos épületében és a Települési Borházban zajlott.

Eredmények:
Magyar irodalom:
1. Csathó József Erik és Jantek Márk (Legyesbényei Általános Iskola) Felkészítő pedagógus: Baráthné Juhos Emese.
2. Földesi Anna és Zádor Réka (Zempléni Árpád Általános Iskola, Tállya) Felkészítő pedagógus: Szárnyáné Nagy Mária.
3. Agócs Napsugár és Szűcs Vivien (Legyesbényei Általános Iskola) Felkészítő pedagógus: Baráthné Juhos Emese.

Történelem:
1. Szabó Ádám és Szaniszló Bence (Bolyai János Katolikus Általános Iskola, Szerencs) Felkészítő pedagógus: Lakatos Marianna.
2. Buri Anikó Vanda és Homenszki Milán (Móra Ferenc Általános Iskola, Taktaszada) Felkészítő pedagógus: Horváth Zsuzsa.
3. Babik István és Hornyák Fanni (Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola, Abaújszántó) Felkészítő pedagógus: Csontos Annamária.

Köszönettel tartozunk a zsűrizésért a Bocskai István Katolikus Gimnázium két pedagógusának, Balázs Beátának és Jancsovszki Máténak, hogy jelenlétükkel és szakmai tudásukkal hozzájárultak a verseny sikeréhez!
Baráthné Juhos Emese és Szegedi László, szervezők

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.