Aktuális

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén rendkívül hideg idő várható, ami számos veszélyt rejt magában. A péntekről szombatra virradó éjszaka északkeleten akár -18, -20 fok alatti minimum hőmérsékletek is várhatóak. A balesetek és tűzesetek megelőzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi megelőző óvintézkedéseket javasolja.

A tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során is minden esetben be kell tartani a használati szabályokat. A nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid.

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítani. Autónkba érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni. 

Tartósan fagypont alatti hőmérsékleten szinte minden tó befagy hazánkban, ami így sportolási lehetőségekre biztosít helyszínt. Fontos tudni azonban, hogy csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodás, beszakadás esetén pedig azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni. A jégnek legalább 8cm vastagságúnak kell lennie, hogy egy felnőtt ember súlyát elbírja. Sportolási célokra azonban meg kell várni a 12cm-es jégvastagságot. Egyedül semmiképp nem szabad a jégre menni. Mindig legyen velünk valaki aki baj esetén a segítségünkre tud sietni. 

Az állatokra is kiemelt figyelmet kell fordítani. A szabadban tartott állatok ivóvize befagyhat ezért fokozottan kell elenőriznünk.

A mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is célszerű feltöltött állapotban tartani, valamint használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, illetve figyelemmel követni a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat. Aki balesetet vagy tűzesetet észlel, esetleg balesetet szenvedett, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét. A rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezhet meg a segítség.

További részletes információk ide kattintva olvashatóak.

forrás: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.