Aktuális

Magyarország Kormánya a 2015/2016 éveket a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította, melyet idén januárig meghosszabbítottak.

Az emlékév megvalósításához létrehozott emlékbizottság pályázatot hirdetett többek között emléktáblák kihelyezésének támogatására. A pályázaton nyert összegből Szerencs Város Önkormányzat és a Szerencsi Német Nemzetiségi Önkormányzat emléktáblákat helyezett el az Ondi ravatalozónál, illetve a Szerencsi Járásbíróság udvarán, melyeket január 28-án avattak fel.

Az eseményen Árvay Attila a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket majd Koncz Ferenc Szerencs város polgármestere és Tircsi Richárd az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője osztották meg ünnepi gondolataikat. Tircsi Richárd úgy fogalmazott, hogy ezt a tragédiát nem lehet megérteni és elfogadni. Egyet tehetünk, hogy megemlékezünk róla, hogy soha többé ne történhessen meg ehhez hasonló szörnyűség.

Az eseményen közreműködött a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Kamarakórusa, valamint az Ondi Református Kórus. Az avatáson jelen volt Lekner Irén is az egyetlen szerencsi túlélő, aki meghatódva mondott köszönetet azért, hogy megemlékeznek az elhurcoltakról. A megemlékezések végén a történelmi egyházak képviselői áldották meg az emléktáblákat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.