Aktuális

Magyarországon jelenleg csaknem 530 kilométeren elsőfokú, 74 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hatóságok.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol visszatérnek az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani.

Szerencsen egyelőre jó a helyzet. A Szerencs-patak kis mértékben emelkedett meg, árvízveszély jelenleg nem fenyegeti a várost.

A Szerencs-patak csak csekély mértékben emelkedett meg — Fotó: Szerencsi Hírek

Országszerte több mint 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség: ebből a Túrt érintően 75 kilométeren már másodfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Emellett – a Felső-Tisza, Bodrog, Túr, Szamos, Kraszna, Zagyva és Tarna – egyes szakaszain összesen csaknem 530 kilométeren elsőfokú az árvízi készültség.

Továbbra is a Felső-Tiszán, és az ottani mellékfolyókon kell a leginkább figyelni a gátakat, valamint a jég mozgását. Ahol a jégtorlaszok elakadnak, ott pillanatok alatt visszaduzzasztják a vizet. Záhonynál pár nap alatt majdnem 9 métert emelkedett a Tisza. A folyók még csak az ártereket öntötték el, mivel idáig csak nagyon alacsony szintre jött az árhullám.

Az országban a belvízzel elöntött terület nagysága 17 200 hektár. Szerencsen és a környéken jelenleg igen csekély területen van csak fagyott belvíz. 

Forrás: hirado.hu  Borítókép: Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.