Aktuális

A Bocskai István Katolikus Gimnáziumban február 24-én a reggel tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozataira.

A diákok szavalata és éneke után Szárnya Zoltán, a gimnázium tanára mondta el, hogy ezen a napon arra több tízezer családjától elválasztott és kényszer munkatáborokba hurcolt honfitársunkra emlékezünk, akiket koholt vádak alapján mészárszékbe küldtek, vagy ellenállóként mártírhalált haltak. Az országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával, minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. –1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, a megszálló szovjet hatóságok letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták.

Itt 9 évet töltött börtönben és munkatáborokban. Szabadon engedése után 1959-ben 51 évesen halt meg. Kovács Béla sorsa példája lehet azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tartunk számon. Ezen a napon emlékezünk Szerednyei Jánosra is. Ő 1920-ban Szerencsen született, 1944 júniusában pappá szentelték, majd Tarcalra került. Amikor a szovjetek összegyűjtötték a málenkij robotra jelölteket, megpróbálta elérni 120 tarcali férfi és nő szabadon engedését. A szovjet parancsnok felajánlotta neki, hogy elenged egy házaspárt, ha átveszi a helyüket. Szerednyei János ezt elfogadta, majd a szovjet munkatáborban bányaszerencsétlenség áldozata lett – hangzott el.

Ezt követően megkoszorúzták a gimnázium falán elhelyezett emléktáblát, amely dr. Bodnár László, Bekecs polgármestere, és a Magyar Cserkészszövetség állíttatott Szerednyei János emlékére.


A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.