Aktuális

Szerencs város önkormányzata 2016. január 1-jével teljes egészében átvette az Idősek Otthonát és a hozzá tartozó konyhát. A Szerencsi Városüzemeltető Non-profit Kft. önerőből indította el a felújításokat. A munkálatok befejeződtek és a főzőhelyiség április 3-tól már üzemel. Ezzel kapcsolatban Sándorné Alvári Máriát, a Szerencsi Városüzemeltető Non-profit Kft. főzőkonyhájának üzemeltetőjét és főélelmezésvezetőjét kérdezte a Szerencsi Hírek.

– Amikor átvettük a konyhát olyan rossz állapotban volt, hogy ott nem lehetett főzni. Ekkor a cég megnyitotta a Szerencsi Középiskolai Kollégium konyháját - ami régen is főzőkonyha volt - és készítették el az ételeket a különböző korosztályoknak: az óvodáknak és bölcsödének. Az Idősek Otthona lakóinak, a szociális étkezésben részesülőknek és az általános iskoláknak pedig a Bolyai János Katolikus Általános Iskola főzőkonyhájában főztük az ebédet – mondja Sándorné Alvári Mária.

Éjjel-nappal dolgoztak a felújításon

Mivel az ételféleségek különbözőek, a Bolyai iskola és a kollégium konyháját, úgy kellett összehangolni, hogy technológiában is megoldható legyen és minden korosztálynak jó legyen. – Annakidején sikerült felszerelnünk azt a konyhát légkeveréses sütőkkel, gázsütőkkel, gázzsámolyokkal és éppen ezért meg tudtunk csinálni bármilyen rakott ételt, főételt, főzelékeket.

A Kft. saját költségből indította el a konyha felújítását. Megtörtént a meszelés, az ajtók, nyílászárók festése és emellett sok gépet beállítottunk, hoztunk a kollégiumból és vásároltunk is újakat. Egy nagyon jó karbantartó csapat végezte a munkát, akik éjjel-nappal sőt hétvégeken dolgoztak és mindent megtettek annak érdekében, hogy a két konyha külön váljon – folytatja a főélelmezésvezető.

Az új konyhában alapvetően a felnőttekre és az Idősek Otthona lakóira főznek. – Azért ezt a korosztályt választottuk, mert nekik ötszörös étkezés van: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Ezen kívül főzünk a szociális étkezésben résztvevőknek, tehát azoknak a rászorult időseknek, akik ételesben viszik el az ételt. Sokaknak kocsival szállítják ki az ebédet. Főzünk az ESZEI-ben lévő dolgozóknak, a gondozóknak. Az orvosok is szívesebben átjönnek és az ebédlőben esznek.

Ezen kívül főzünk az időseknek kialakított kluboknak: Fecskési és Ondi idősek klubjainak, valamint középiskolának, mert az is egy felnőtt étkeztetés – sorolja Sándorné Alvári Mária, aki hozzátette a Bolyai konyhán maradt a két általános iskola, az óvodák és a bölcsőde. Mindemellett megoldják a diétás étkeztetést a gyerekek részére.

A felújított konyha - Fotó: Szerencsi Hírek

Ez a megoldás költséghatékony is, mert nem szükséges annyi ételszállító kocsi, hiszen a Bolyai konyháról csak az óvodákba és bölcsödébe, valamint a Rákóczi iskolába szállítják ki az ebédet. Az Idősek Otthona konyháján a dolgozók viszik át az ételt az időseknek, és a kollégiumba szállítják a reggelit, ebédet és vacsorát.

Az új konyán a dolgozók nagyjából ötszáz főre főznek. Ezt  a konyha egyelőre még elbírja, de szeretnénk gépesíteni és szükségünk van gáz üzemű üstre, villanyüstre, légkeveréses sütőre, ami pillanatok alatt csinál bármilyen rakott ételt, vagy sül húsokat. Könnyebb technológiával hatékonyabban tudunk dolgozni. A Bolyai iskolába, ezek már fel vannak szerelve, ott körülbelül 1700 főre főzünk. – mondja Sándorné Alvári Mária. Mindkét konyhának megfeszített munkával kell működnie, azért mert napról napra kihívásokkal állnak szembe a szakácsok és segítőik.

További fejlesztésekre is szükség van

Terveik között szerepel, hogy új gépeket beszereznek be, hiszen szükségük van gáz üzemű üstre, villanyüstre, légkeveréses sütőre. A Bolyai iskolában, ezek már fel vannak szerelve. Az is a cél, hogy mikor szünet van a gyerekeknek az iskolában, akkor a Bolyai konyha zárva legyen, hiszen ekkor higiénia szempontjából fel tudják újítani a főzőhelyiséget. – Szeretném megköszönni Takács M. István ügyvezető igazgató úrnak és a karbantartó csapatunknak, hogy kiemelkedő munkát végeztek és elősegítették, hogy 2017. április 3-án nagyüzemben beindultunk. Van egy nagyon jó csapatunk, akik szívvel-lélekkel itt dolgoznak.

Borítókép: Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.