Aktuális

Harmadfokú hőségriasztással indult az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma, az idén július végéig összesen már több mint 8700 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.

A szabad téren keletkező tüzek 99% százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést: az égetés feltételeit és körülményeit ebben az esetben ez szabályozza.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Szabadtéren keletkezett tüzet oltanak a tűzoltók - Fotó: Gyulai Hírlap

A grillezőknek sem árt az óvatosság! 

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt július 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, sőt még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat: mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést.

A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá.Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

Borsodban kiugróan magas a szabadtéri tűzesetek száma

Az idén év eleje óta 8786 szabadtéri tűz keletkezett, ezek között 6135 erdőben és a természetben. Összehasonlításképpen: tavaly 4622, tavalyelőtt 7857, a kiugróan magas adatokat mutató 2012-ben pedig 21593 tűzhöz vonultak a tűzoltók. Az idén a leggyakrabban Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Bács-Kiskun megyében riasztották szabadtéri tűzhöz a katasztrófavédelem egységeit, a legnagyobb terület, több mint 4100 hektár Borsodban égett le. A katasztrófavédelem szabad területen több mint hatezer hatósági ellenőrzést tartott, minden harmadikat ott, ahol korábban káresemény volt.

Kigyulladt kombájn - Fotó: Délmagyar.hu

A szabadtéri tüzeken belül jól elkülöníthetőek azok, amelyek mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben keletkeznek. Ebben az esztendőben augusztus első napjáig 17 kombájn gyulladt ki, 9 esetben pedig ilyen gép okozott tüzet. A bálázók is veszélyt jelentenek, mostanáig 29 égett le közülük, egy pedig okozója volt a tűznek.

A mezőgazdasági gépekről fontos tudni, hogy csak arra alkalmas, a szükséges felszerelésekkel – például szikrafogó, földelő lánc, tűzoltó készülék – ellátott géppel szabad megkezdeni a munkát, a berendezéseket kötelező rendszeresen karbantartani, ellenőriztetni. Ebben jelentenek segítséget az ingyenes tűzvédelmi szaktanácsadások, amelyeken többek között tűzoltók látják el hasznos információkkal az érdeklődőket.

forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.