Aktuális

A Szerencsen található hulladékszigeteket sokan illegális szemétlerakóként használják. A városvezetés elhatározta, hogy rendelettel próbál gátat szabni a kialakult helyzetnek. A 2017. augusztus 30-ai Testületi ülésen Szerencs Város Képviselő- testülete elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé teszi, hogy akár pénzbírsággal is büntessék azt az illetőt, aki szabálytalanul használja a hulladékszigeteket. Az alábbi interjúban a Szerencsi Önkormányzat részéről Nyiri Tibor alpolgármestert kérdeztük a témával kapcsolatban.

Mikor és hogyan értesült az Önkormányzat a hulladékszigetek körüli problémáról?

– Nem olyan régen történt, hogy a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. hivatalos úton szólított fel minket arra, hogy a továbbiakban nem hajlandó elszállítani a szabálytalanul lerakott szemetet a városban található hulladékszigetekről. Akkor Tóth István, a Szerencsi Városgazda Non-Profit Kft. vezetője is megerősítette ezt a problémát. Vele együtt körbejártuk az összes hulladékszigetet és valóban áldatlan állapotokat tapasztaltunk. A tárolók túlnyomó részét feltörték, ezáltal szinte bármilyen szemetet el lehetett helyezni bennük. Az utóbbi időben több helyen egyes vállalkozók már ipari hulladékot is leraktak.

Hol volt legrosszabb a helyzet?

– A legrosszabb állapot a Vaddisznó söröző mellett található hulladékszigetnél volt. Itt a konténerek előtt zsákszámra álltak a kommunális hulladékok, további zsákokban pedig nagy műanyag maradványok. Igaz, hogy műanyag darabok voltak, de ezeket nem lehet összekeverni azzal, amik fel vannak sorolva a kukákon található használati útmutatóban. Volt egy konkrét eset, amikor a Szerencsi Polgárőrök figyelmeztettek egy személyt, aki nem odaillő műanyag hulladékot rakott le. Azillető azzal védekezett, hogy nincs megtiltva, és nincs felsorolva, hogy miket nem szabad bedobálni a konténerekbe. Hangsúlyozom, hogy a hulladékszigeteknél csak olyan szemetet lehet a bedobó nyíláson elhelyezni, amit a használati utasítás megenged. Minden további tevékenység, mint például a kuka mellett otthagyott szemét is: illegális.

A papír hulladéktárolóban műanyag és szerves anyag is megtalálható volt © Fotó: Szerencsi Hírek

Az illegális szemetek között volt-e olyan, ami már egészségügyi kockázatot jelentett?

– Igen, volt. A konténerekben elhullott állati tetemeket is találtunk. A döglött állatot alapjában véve nem lehetet volna betuszkolni a bedobó nyíláson, és itt megint visszajutottunk ahhoz az alapvető problémához, hogy a kukák tetejét feltörték, és szinte bármit bele lehetett dobni mérettől függetlenül. Ezért a jövőben a kamerával való megfigyelés is meg fog valósulni a hulladékszigeteknél.

Ha jól tudom, az említett kukák azóta már lánccal vannak lezárva és csak a tetején található bedobó nyílást lehet használni.

– Igen, több helyen sikerült lezárni a konténereket lánccal és a többit is le fogjuk zárni. Ráadásul a tárolók tetejét nem külön-külön, hanem együttesen egymáshoz láncolva zártuk le. Ennek kettős oka van. Az első az, hogy az egymáshoz való láncolással nehezebb a kukák tetejét feltörni. A második pedig, hogy amikor a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató munkatársai az ürítést végzik, időveszteség lenne, ha minden kukán egyesével kellene a zárat nyitni és zárni. Mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy ezek a megoldások működnek, hiszen azt tapasztaltuk, hogy jelentősen csökkent a tárolóban az oda nem illő hulladék mennyisége. Egyetlen egy probléma van még: a kukák mellett zsákokban otthagyott szemét. Bár már ennek a mennyisége is csökkent. Ez volt az egyik fő oka, hogy a Képviselő- testület olyan rendeletet alkotott és fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy a szabálytalan kukahasználatot pénzbüntetéssel is lehessen sújtani. Szeretném leszögezni, hogy ezzel a rendelettel nem az lenne a cél, hogy minél több büntetést szabjunk ki, hanem az, hogy megelőzzük és megoldást találjuk ezekre a problémákra.

A legtöbb hulladékszigetnél már lánccal zárták le a kukák fedelét © Fotó: Szerencsi Hírek

Ezekhez az új rendeletekhez és határozatokhoz hol lehet majd hozzáférni?

– A Szerencsi Hírek 2017. szeptember 8-ai újságban megjelent cikk és ez az interjú is a tájékoztatásnak csak egy része. Nem egyszerre akarunk bevezetni minden szankciót, hanem fokozatosan. Először azt akarjuk, hogy mindenki tájékozódjon ezekről az új szabályokról, hiszen nem minden lakó köteles az önkormányzati rendeleteket megismerni, de betartani már igen. Az nem ment fel senkit a büntetés alól, hogy nem ismerte ezt a hulladékhasználati törvényt. A határozat teljesen világos: elfogadtuk, nyilvánossá tettük. A témával több cikk is foglalkozott visszamenőleg. Nyilván, ha az illető nem rak oda illegális szemetet és betartja az általános együttélés szabályait, akkor nem fogjuk szankcionálni.

Azonban, ha az adott személy nem tartotta be a szabályokat és illegális hulladékot rakott le, akkor hiába mondja majd, hogy ő bizony nem ismerte az önkormányzat rendeleteit. Ez nem lehet mentség senki számára. Én szeretném, ha a későbbiekben a város honlapján egy külön erre a célra kialakított menüpontban minden hulladékszigettel kapcsolatos információ és szabály megtalálható lenne. Igaz, hogy megjelenik a helyi újságban is, de egy fél év múlva lehet, hogy már csak a lakosság fele emlékszik a történtekre. Ezért szeretném azt, hogy ha bárkiben felmerül a kérdés, akkor a város honlapján minden ilyen hasonló információ, vagy tiltó rendelet – mint például az, hogy mikor van tűzgyújtási tilalom – megtekinthető, elérhető és olvasható legyen.

A Z.H.K. és az Szerencsi Önkormányzat között zökkenőmentesen folynak a tárgyalások?

– Teljes mértékben. Mind a két fél azt szeretné, hogy a szabályoknak megfelelően működjenek a városban található hulladékszigetek. Hozzáteszem: a hivatal munkatársai, és a Szerencsi Városgazda Kft. is azt szeretné, hogy a városban rend legyen, hiszen ez közös érdek. 

A kamerákat ki fogja nézni, és lesz-e arra lehetőség, hogy egy-egy esetet vissza lehessen követni?

– Az új kamerák, amiket heteken belül fel fogunk szerelni, a Szerencsi Rendőrkapitánysághoz lesznek bekötve és a rendőrség munkatársai fogják figyelni. Ezzel lehetőség lesz arra is - ha azt tapasztaljuk, hogy olyan szemetet helyeztek el, aminek semmi keresnivalója nincs a hulladékszigeteken - visszanézzük a felvételeket és azonosítsuk az elkövetőt.

A lakosság hogyan tehet bejelentést, ha szabálytalan hulladékhasználatot észlel?

– A kérdés remek, a következő egyeztető fórumon - amely a Z.H.K., a Szerencsi Városgazda Kft. és a Szerencs Város Önkormányzata között zajlik majd - erről is döntést foguk hozni és tudatjuk a lakossággal. Ez egy fontos dolog, amit meg kell oldanunk, hiszen a legtöbb panasz azoktól az emberektől érkezett, akik a hulladékszigetek környékén laknak. Amint ezekről megszületik a döntés, a médián keresztül és a lehető legtöbbféle módon tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.