Aktuális

A Városgazda Non-Profit Kft. az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is virágokkal teszi hangulatosabbá a szerencsi városképet. Ez azonban az időjárás viszontagságai és az elhúzódó tél miatt ebben az évben később kezdődhetett el. A virágosításról és az idei munkákról kérdeztük Tóth István ügyvezető igazgatót.

– A Városgazda Non-Profit Kft. a Start közmunkaprogrammal elérte azt, hogy a céget egy teljesen komoly, mezőgazdasági vállalkozás szintjére tudtuk felhozni. Eszközöket, gépeket, berendezéseket, autókat, traktorokat szereztünk be a közmunka keretében. Vámosné Czili Adrienn humánpolitikai osztályvezető segítségével minden évben új programmal indulunk. Jelenleg is épül egy kápolna az Idősek Otthonában, elkészült a pihenőpark az Aranka tetőn, és mindig úgy pályázunk, hogy a város kötelező feladatainak ellátása is benne legyen a tervben.

Az Idősek Otthonánál épülő kápolna 2018. márciusában © Fotó: Szerencsi Hírek

Ez magába foglalja többek között a kátyúzást, a zöldfelületek rendbetételét, a virágosítást, és a mezőgazdasági termékek előállítását 8 hektáros területen – mondta Tóth István, a Városgazda Non-Profit Kft igazgatója, aki hozzátette: az idei, elhúzódó hideg időjárás nem kedvezett a növénytermesztésnek és a virágok előállításának, ültetésének.

– Amit nem tudunk befolyásolni: az az időjárás. A virágoknak már fejlődni kellett volna, de a fóliák alatt ez nem igazán történt meg. Sajnos kimaradt a tavasz. Azokat az egynyári virágokat, amiket folyamatosan kiültetünk, januártól kezdve saját fóliában termeljük, és magról állítjuk elő. Nagyjából 20-25 ezer balkonnövényről van szó, amiből értékesítettünk is – emelte ki az igazgató.

A virágosításra szánt területek nagysága a tavalyi évhez képest valamelyest csökkent, mivel egyre több helyre örökzöld cserjéket ültetnek ki a cég munkatársai. Ezek jobban bírják a nyári hónapokra jellemző tikkasztó hőséget, mint a virágok. A kihelyezett kaspók és cserjék a tavalyi Start közmunkaprogram részeként valósultak meg. A virágok kiültetése először a frekventáltabb, forgalmasabb területeken történt meg és folyamatosan zajlik a város egész területén.

Virágósítás © Fotó: Szerencsi Hírek

Várhatóan június végéig be is fejeződik, ugyanis minél nagyobb melegben ültetik a növényeket, annál nehezebb megóvni őket. A virágok mellett paprika, valamint paradicsom palántákat is termeltek. Ezeket a Városgazda munkatársai a Tesco mögött lévő 8 hektáros területre ültetik ki. Itt legnagyobb arányban burgonya, illetve vöröshagyma található, de káposztát, sárgarépát, borsót és karalábét is termesztenek. Ezeket a zöldségeket a városi konyha használja majd fel. – A várost minden évben elismerik a Virágos Magyarországért versenyen, egyszer az Arany Rózsa Díjat is megkaptuk. A locsolóautók 24 órában három műszakban járják a várost. Próbálunk szép környezetet teremteni és idevonzani a turistákat – mondta az ügyvezető.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.