Aktuális

Mint ahogyan arról a Minap.hu is beszámolt, több helyen is videóra vettek medvét Miskolcon és közvetlen vonzáskörzetében. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményt adott ki, amiben leírják, hogyan viselkedjünk, ha ne adj' Isten összefutnánk egy medvével. Figyelmeztetnek arra, hogy "a közelmúltban a Szlovák Köztársaság területéről kis számban, de egyre gyakrabban érkező barna medvék hazánkban is megtalálták az élőhelyeiket".

Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs és ökoturisztikai osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, az a medve, ami vasárnap hajnalban Miskolcon, a József Attila utcán láttak, az valószínűleg az a medve, amit korábban Sajókeresztúrban illetve Szirmabesenyőnél észleltek. - Szombaton reggel érkezett a bejelentés hozzánk, hogy Sajókeresztúr főterén szaladgál egy medve. A kollégáink azonnal kimentek a helyszínre és nyomon követték az útját, egészen Szirmabesenyőig, ahol a település határában fordult elő, gyakorlatilag végig a Sajó-partján maradva - tudatta.

A lakosság biztonsága érdekében egészen vasárnap hajnalig kint maradtak a kollégák, járőröztek a területen, akik a járőrözés idején látni véltek egy medve bocsot is a folyó partján. Amit biztosan tudunk, hogy szombaton hajnalban a József Attila utcán volt a medve, később pedig Felsőzsolca belterületén látták a Sajó mentén inni, később pedig Kistokajban, illetve Mályiban észlelték a tegnap este folyamán.

- A felvételek alapján úgy gondoljuk, ez a medve nem lehet az a medve, amit néhány nappal korábban a Nemzeti Park igazgatósága engedett el az északi határnál, ez egy másik medve - tette hozzá Nagy Júlia.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy medve (medvék?) tartja (tartják?) lázban Magyarországot, és azon belül is Borsod megyét, Miskolcot és közvetlen vonzáskörzetét. Először Sajóecsegnál láttak egy macit, még szombaton reggel, majd már Sajókeresztúron rögzítette egy térfigyelő kamera, amint a település egyik játszóterén rohan át egy medve:

És egy újabb felvétel, amit szintén a Keresztúri Krónika Facebook-oldalán láthattunk először:

A lakosság és a medve biztonsága érdekében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan kint vannak a területen és figyelemmel kísérik a Sajó mentét, viszont arra kérik a lakosságot, ha medvét látnak, jelezzék a természetvédelmi őrszolgálat +36 30 861-3808 ügyeleti telefonszámán. Az elmúlt nap után úgy tűnik, hogy a Miskolc környékén lévő medve nem azonos a néhány nappal ezelőtt elengedett medvével, éjszaka a járőröző természetvédelmi őrök ugyanis Szirmabesenyő határában több helyen látták a medve kisbocsát is.

A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a helyi polgárőrség, a rendészet, és a rendőrség közösen kereste a medvét a Szirmabesenyő és Sajókeresztúr közötti területen a lakosság biztonságának érdekében. A nemzeti parkok hétfőn figyelmeztető felhívást tettek közzé. Ebben azt írják, hogy a közelmúltban a Szlovák Köztársaság területéről kis számban, de egyre gyakrabban érkező barna medvék hazánkban is megtalálták élőhelyeiket. Az elmúlt évben Heves és Nógrád megye északi részén az észlelési adatok arra engednek következtetni, hogy a medve folyamatosan jelen van, így akár a lakhelyünk közelében is megjelenhet.

Mint írják, a barna medve alapvetően magányosan járja az erdőket, és naponta akár több tíz kilométeres távolságot is megtesz. Bármelyik napszakban aktív lehet, de az ember által háborgatott élőhelyein inkább éjszaka és a hajnali órákban táplálkozik. Figyelmeztetnek, "a medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez köthető."

Óvintézkedések egy esetleges találkozás esetére:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is képes futni.)
  • Ha a medve észrevette, emelje a kezét lassan a feje felé és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen, hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

forrás: Minap.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.