Aktuális

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben sok ember megélhetése került veszélybe. A Magyar Honvédség számukra kínál, biztos megélhetést és kiszámítható pályaképet.

Az érdeklődők kétféle szolgálati forma közül választhatnak: a szerződéses katonai szolgálat folyamatos munkaviszonyt biztosít, míg az önkéntes tartalékos szolgálat azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni a honvédelmi feladatokból.

Az önkéntes tartalékosok (ÖT) között megkülönböztetünk önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT), és önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT) katonákat, és végül az önkéntes területvédelmi tartalékost (ÖTT).

Az önkéntes műveleti tartalékos (a továbbiakban: ÖMT) beosztások a haza fegyveres védelme feltételeinek biztosítása érdekében kiemelt jelentőséggel bírnak. Az ÖMT-k a békeidőszaki tényleges szolgálatuk során pótolhatják a humán erőforráshiányokat. Így többek között beoszthatóak huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszióban résztvevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt.

Fontos megjegyezni, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárításában való részvételre, azok megelőzésére, illetve következményeik felszámolására.

(Fotó: Galambos Sándor, Honvedelem.hu)

Az önkéntes védelmi tartalékost (ÖVT) a katonai szervezetek hadi állománytábláiban rendszeresített őr beosztásokba veszik fel, és béke idején a HM Ei Zrt. alkalmazottjaként fegyveres biztonsági őr (FBŐ) munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látja el.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok (ÖTT) olyan katonák, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett, önkéntesen vállalják a katonai szolgálatteljesítést, veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak hazánknak.  Az ország valamennyi járásában járásonként megalakítandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen 20 napban.

(Fotó: Veres Dénes Ferenc t. törzszászlós)

A jelentkezési feltételek közt szerepel a magyar állampolgárság, az állandó belföldi lakóhely, a betöltött 18. életév, a büntetlen előélet, valamint az egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmasság.

A toborzás folyamatos országszerte, a szakemberek azonban arra kérik a jelentkezőket, hogy első körben lehetőség szerint inkább telefonon vagy e-mailben keressék őket, elérhetőségeik megtalálhatók a www.hadkiegeszites.hu oldalon.

Megyénkben ezt a feladatot a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda látja el, aminek a székhelye Miskolcon a Hatvanötösök útja 2. szám alatt található. Levelezési címük: 3501 Miskolc Pf. 328. Telefon: HM: 02 (47) 6001; városi: 06 (46) 327-245, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.