Aktuális

A hivatalosstatisztikai adatokat tekintve Szerencsen – cikkünk megírása pillanatában – csökken a koronavírus fertőzésben szenvedők aránya. Decemberben volt olyan nap amikor az igazoltan vírusos betegek száma megközelítette az 60-at, míg a megfigyelés alatt álló személyek ma pedig a 90-et.

– A statisztikai adatokat nézve igazán szépen alakul a helyzet. Csökkent a fertőzöttek száma, a korábbi csúcspont környékén volt 60, 70, 80, most 20 körül mozog, karanténban pedig csak néhányan vannak, ez bíztató a jövőre nézve – nyilatkozta Nyiri Tibor polgármester.

Szerencs Város Önkormányzata a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet vezetőségével közösen döntött úgy, hogy az intézmény oltóközpontként funkcionáljon, ezáltal a szerencsieknek és ondiaknak a korábbi PCR mintavételi helyhez hasonlóan nem szükséges másik városba elutazni. Dr. Bobkó Géza az intézmény igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy erre egy külön helyiséget hoztak létre.

Sárossy Ferenc a megyaszói székhelyű Harangod Mag Kft. igazgatója a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinák tárolására és mínusz 70 fokon tartására is alkalmas hűtőszekrény adományozott az intézménynek.

Az adományba kapott hűtő az oltóanyag tárolására szolgál. Fotónkon balról-jobbra: Dr. Bobkó Géza és Nyiri Tibor. © Fotó: Nagy István

A felajánlás összege 2,3 millió forint amiért Nyiri Tibor polgármester és Bobkó Géza azintézmény igazgatója köszönetét fejezte ki. Az oltást nem az intézményben kell kérni, 2020. december 7-e óta lehetőség van regisztrálni az interneten a koronavírus elleni védőoltásra. A www.vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét. A regisztráció után értesülhetnek arról, hogy az oltást hol és mikor kapják meg, egyben a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról is.

A Miniszterelnökséget vezetőminiszter Gulyás Gergely január 21-én a kormányinfón közölte, hogy ha valaki sorra kerül az oltási tervben, megkérdezik, hogy a rendelkezésre álló vakcinák közül melyiket választja. Ha nincs olyan, amivel beoltatná magát, akkor meg kell várnia, amíg az beérkezik az országba.

Nyiri Tibor polgármester elmondta, hogy mivel ő már az elmúlt évben átesett a fertőzésen, pár hete vizsgáltatta meg a vérében az antitesteket. Jelenleg még megtalálhatóak, ezért ez védettséget ad a vírussal szemben. Hozzátette: igazán hatékony megoldást csak a vakcina adhat, ezért arra kéri a lakosságot, hogy minél többen regisztráljanak. Elmondta: akkor lehet megfékezni a koronavírus terjedését, ha legalább a lakosság körében 60-70%-os a beoltottak aránya.

Az oltások sorrendjében elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, az oltás pillanatáig még visszaléphet. Az oltás önkéntes és ingyenes.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.