Aktuális

A hét közepén elérte az országot és bekebelezte a szibériai eredetű hideg levegő, így erős, viharos széllel megérkeztek a kemény mínuszok, fagyok Szerencsre is.

Február 11-én szél is megerősödött, ami hóátfúvásokat okozott a 37-es úton Gesztely és Szerencs között, valamint Sátoraljaújhely és Sárospatak környékén. A térségben több helyen is első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség lépett érvénybe. A Szerencs-patak vízállása a legfrissebb rendelkezésre álló információk szerint 182 cm, ami várhatóan február 11-én Abaújszántónál tetőzik, ahol több mint 90 centimétert emelkedett a vízszint.

A szakemberek az árhullámot csütörtökön a délutáni, kora esti órákban várják a vízfolyás ondi és a szerencsi szakaszán. Nyiri Tibor polgármester csütörtök délelőtt a kritikusnak számító területeken személyesen tájékozódott a szélsőséges helyzetről és tájékoztatott: az önkormányzat szorosan együttműködik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a vízügyi szakemberekkel.

A Szerencs-patak, Ond közelében. © Fotó: Nagy István

A polgárőrség közreműködésével a Szerencs-patak vízszintjét a hármas-tónál található zsilipnél folyamatosan szabályozzák. A várost elhagyva a Takta-csatornán a helyzet rosszabbra fordul, ott a vízszint meghaladja a 300 centimétert. Nyiri Tibor polgármester a helyszínen hangsúlyozta, amit már évek óta hangoztat, hogy a Szerencs-patak, de főként a Takta csatorna medrének a kotrását, tisztítását mielőbb el kell végezni hiszen, ha a víznek ott nincs szabad folyása, akkor a Szerencs-patak vízszintje egyszerűen visszaduzzad. A szakemberek ebben egyetértenek, a munka azonban pénz hiányában évek óta elmarad.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.