Aktuális

Egy teljesen új és modern CT berendezéssel gazdagodik a Szerencsi Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) – jelentette be január 10-én Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője.

Beszédében elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt mutatott helytállásukért hatalmas köszönet jár minden egészségügyi dolgozónak. A kormánynak az a célja, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa, s emelje a dolgozók bérét. Ezért 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd az orvosok fizetése. Heti 20-25 beteg CT-vizsgálata történhet meg Szerencsen – hangsúlyozta évértékelő beszédében dr. Bobkó Géza, igazgató főorvos.

Elhangzott, hogy a megjelent felhívásra 2017-ben nyújtották be a dokumentumokat, amit a bírálók elutasítottak. Ezt követően éltek a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőségekkel, aminek eredményeként a kiíró 2020-ban befogadta a pályázatot, azonban forráshiány miatt tartaléklistára került. Innen hirdették 2021. decemberében nyertesnek a szerencsi rendelőintézetet és értesítették a CT beszerzéséhez szükséges 201 millió forint biztosításáról.

Az intézményvezető főorvos arra is kitért, hogy általában 12 hónap a beszerzési idő, ám nagy esély van arra, hogy már nyárra megérkezik az új CT.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője bejelenti, hogy a CT lekerült a "várólistáról" és legkésőbb 12 hónapon belül megérkezik. Fotó: Nagy István (Szerencsi Hírek)

Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere hangsúlyozta, hogy az ESZEI fejlesztése és a szakrendelések számának a bővítése folyamatosan napirenden van. A cél az, hogy a szolgáltatásokat még magasabb szinte emeljék. Hamarosan nem lesz szükség arra, hogy egy ilyen vizsgálat elvégzéséért más városba kelljen utazni.

A CT-t egy újonnan érkezett szakképzett orvos, Bodnár-Varga Szilvia, radiológus fogja működtetni, akit a Szerencsi Hírek következő számában egy miniportré keretében bemutatunk a kedves olvasóknak.

A CT segítségével kimutatható a testen a különböző gyulladásos, daganatos vagy egyéb elváltozások. Kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is kiegészítő képalkotó eljárásként. A vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében is.

Borítókép: Az ESZEI egészségügyi dolgozói is jelen voltak a nagy bejelentésen. Fotó: Nagy István (Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.