Aktuális

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) március közepén levélben kereste meg Szerencs Város Önkormányzatát, amelyben azt kérte, hogy a hónap végig nyilatkozzon arról, átadnák-e a fenntartásukban lévő Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) működtetését az államnak! A szándékról Nyiri Tibor polgármester azonnal tájékoztatta a képviselőket, hogy megismerve a véleményüket, közösen döntsenek.

„A véleményeket összegezve, a képviselő-testület március 30-i ülésén döntésre előterjesztettem a javaslatot, ami szerint Szerencs Város Önkormányzata meg kívánja tartani a rendelőintézetet, ami az 1984-es alapításától kezdődően több száz millió forintos, folyamatos fejlesztés eredményeként korszerű, jól felszerelt, közel ötvenezer ember szakellátásáról gondoskodik” – olvasható a polgármester közösségi oldalán.

Hozzátette: az ESZEI a vármegyében a legnagyobb ilyen jellegű intézmények közé tartozik, ahol a harmincegy szakmában, magas szintű műszerezettség mellett az orvosok és a szakdolgozók egyaránt jól érzik magukat, erkölcsi elismerésükről, anyagi megbecsülésükről a fenntartó önkormányzat, a szakmai vezetéssel közösen gondoskodik. Az intézet finanszírozása stabil és kiegyensúlyozott, éves szinten 800 millió forintból eredményesen gazdálkodik, az önkormányzat pénzügyi támogatására nem tartanak igényt. A különböző pályázatokkal folyamatosak a korszerűsítések, jelenleg is kettő, több száz millió forint értékű, a műszerparkot- és az infrastruktúrát fejlesztő projekt megvalósításán dolgozunk.

Hangsúlyozta: meggyőződésünk, hogy a magas szintű ellátáshoz szükséges döntések, intézkedések helyben gyorsabban hozhatók meg. Ezt támasztja alá az Európai Unió tagállamaiban is elfogadott és alkalmazott, a modern polgári állam szerveződésének egyik fontos elve, ami szerint azt a feladatot, amit helyben meg lehet oldani, arról nem szabad magasabb szinten – esetleg az érintettek kihagyásával – dönteni.

Az önkormányzat a március 30-án megtartott ülésén a jelenlévő képviselők egyöntetűen úgy döntöttek, hogy a rendelőintézetet továbbra is a város fenntartásában kívánják működtetni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.