Aktuális

Megkezdődött a keresztény egységért meghirdetett ökumenikus imahét, amelynek középponti evangéliuma az idén az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjairól szól – adta hírül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek közösen imádkoznak a keresztények egységéért. Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet, és felebarátodat, mint magadat.”

A 2024-es imahét anyagának alapjait az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze. Egy alapjaiban eltérő gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok között élő, Krisztus evangéliumát kisebbségi helyzetben hirdető egyház az övék. Nagyon nehéz gazdasági és politikai viszonyok között kell az ott élőknek Krisztusról tanúskodniuk és honfitársaik életkörülményein segíteniük. A végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, amit egykor még az Egyesült Államokban tartottak. Az imahét több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon is.

A január 21-ei szerencsi eseményen a különböző felekezetből érkező híveket Szarvas Péter, római katolikus plébános köszöntötte. A Kisboldogasszony római katolikus templomban közös énekkel kezdődött a szentmise, majd Balázs Pál, református lelkipásztor szólt a megjelentekhez, aki Lukács evangéliumából olvasott. Az eseményen közreműködött Csejoszki Szabolcs, görögkatolikus parókus, Kukri Zoltán, református segédlelkész és Madák György. Az ökumenikus imahét január 24-én (szerdán) a görögkatolikus, január 28-án (vasárnap) a református templomban folytatódik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.