Aktuális

Labancz Tamás soha nem ismerte szüleit, intézetben nőtt fel nehéz körülmények között. Tamás azóta is példát mutat önzetlenségből és szeretetből, amit az Egyszülős Központ is elismert a "2022 Páratlan apukája" cím odaítélésével.

Labancz Tamás a szüleit soha nem látta, már egészen pici korában hét testvérével együtt intézetbe kerültek. Négyen együtt nevelkedtek a megyaszói gyermekotthonban. „Egy ilyen környezetben nagyon nehéz helyes családi mintát találni, azt hiszem nekem mégis szerencsém volt” – kezdte beszámolójában Labancz Tamás. Csider Andor akkor nevelőtanárként dolgozott az otthonban és felkarolta az ifjú Tamást. Az általános iskola elvégzése után a szerencsi 118. számú Ipari Szakmunkásképzőben asztalos szakmát szerzett, majd egy helyi építőipari vállalatnál dolgozott.

Mint minden fiatal ő is szerelmes lett és megismerkedett egy lánnyal, akivel összeházasodtak, majd két gyermekük született. Fulókércsre költöztek, Tamás pedig a helyi erdészetben dolgozott. Sajnos a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan eltervezte, hiszen elváltak és az egykori felesége nemes egyszerűséggel közölte, hogy a közös házba nincs többé szabad belépése. Mivel nem volt saját lakása, a bíróság először a nőnek ítélte oda a gyerekeket, aki viszont nem gondoskodott róluk megfelelően, így félő volt, hogy előbb-utóbb a picik is intézetbe kerülnek, amit Tamás mindenáron el akart kerülni.

Labancz Tamás a gyermekivel. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

Több éves bírósági eljárás után végül visszakapta a gyermekeket. Csider Andor végig kitartott mellette, segítette, megtanította küzdeni és megmutatta neki lényegében, milyen egy szülőszerep. Mivel nem volt saját otthona, Csider Andor, aki ekkor már a Szerencsi Középiskolai Kollégium igazgatója volt felajánlotta neki, hogy a szolgálati lakáson maradhatnak, ha betölti a gondnoki szerepet, amire Tamás boldogan igent mondott. Sok évnyi gyűjtögetés után Tamásnak végül sikerült venni egy lakást Ondon, amit azóta is csinosítgat. Rengetegen segítenek neki, támogatják, így volt ez június 28-án is, amikor Braun Miklós és Varga Miklós, a MikiKlíma Kft. vezetői úgy döntöttek, hogy ingyenesen felszerelnek egy klímaberendezést Tamásék otthonába.

„A klíma nemcsak a nyári napokon a forróságot hűti le, hanem a szívünket is melegíti” – mondta boldogan Tamás, aki maga is lehetőségeihez mérten sokat adományoz és a környéken lakó idős embereknek segít bevásárlásban, kertgondozásban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.