Aktuális

Az egyik legrégibb magyar ünnep az augusztus 20-a. Szent István király napja, a magyar államalapítás több mint ezeréves folytonosságának emléknapja. Szerencsen a hagyományokhoz híven az idén is a Rákóczi-vár udvaros palotaszárnyán tartották az ünnepséget.

A megjelenteket Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. A városvezető beszédében hangsúlyozta, hogy a múltunk emlékezetének ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jelenben erőt és iránymutatást találjunk. „Winston Churchill szerint annyit lát egy nemzet előre a történelmében, amennyit vissza tud tekinteni. A magyarság története nagyon hosszú folyamat, és nagyon messzire tudunk visszatekinteni. Európa egyik legősibb állama a Kárpát-medencében letelepedett magyarság” – kezdte beszédében Nyiri Tibor.

A polgármester kiemelte, hogy a kereszténység felvételével és az egyház megszervezésével István olyan stabil alapot adott a nemzetnek, amely biztosította a fennmaradását. „Ha az országodat meg akarod védeni ahhoz tudás, erő, hadsereg és a hadszíntéren való jártasság kell. Lehet, hogy egykor kiváló lovasíjászok voltunk, de az egy idő után elillant és akkor dönteni kellett, változásra volt szükség. Meg kellett szervezni az államon kívül az egyházat európai mintára és példára, jól láthatóan dönteni kellett Bizánc és Róma között. Az idő azt is igazolta, hogy jó döntés volt a Rómától kért korona” – folytatta Nyiri Tibor.

A városvezető a mai világ kihívásaira is reflektált, rámutatva, hogy olyan világban élünk, ahol felgyorsult minden és ezzel párhuzamosan az ünnepek valódi tartalma is veszélybe került. „Nagyon sok buktató próbálja ma az ünnepeinket ellopni… sok olyan külső tényező van, ami az ünnepeket az emberek lelkétől elveszi” – mondta Nyiri Tibor. Hangsúlyozta, hogy az ünnepek, a hit és a családi értékek ápolása alapvető fontosságú a közösség fennmaradása szempontjából. Legvégül a városvezető Isten áldását kérte az országra és a magyar emberekre.

A beszédet követően műsort adott Karády István, majd a történelmi egyházak képviselői mondtak imát, megáldották és megszentelték az új kenyeret. Legvégül az önkormányzat, intézmények vezetői, politikai pártok és civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorút Szent István emléktáblájánál.

  • Galéria: