Aktuális

Több mint 110 galambot engedtek el a Szerencsi Rákóczi-vár udvaráról egy Nyíregyházára vezető gyakorlórepülés során.

A Szerencsi Rákóczi-vár udvara nem mindennapi eseménynek adott otthont október 2-án a délelőtti órákban, amikor több mint 110 galamb szállt fel, hogy Nyíregyházára repüljön haza. A fiatal madarak egy körülbelül 60 kilométeres távot tettek meg a két város között. Az átlagsebességük alapján, amely 80-90 kilométer óránként – időjárás függő –, a galambok kevesebb mint egy óra alatt hazarepültek.

Rendes József galambász a Szerencsi Hírek érdeklődésére elmondta: a repülés része volt egy olyan edzésprogramnak, amely során fokozatosan növelik a távokat, hogy a galambok felkészüljenek a hosszabb távú versenyekre. „Először csak 10 kilométerre visszük el őket az otthonuktól, majd 20-ra, 40-re és így tovább. A lényeg, hogy az edzések alkalmával fokozatosan növeljük a távolságot. A madarakat ezáltal készítjük fel az akár több 100 kilométeres megmérettetésekre is” – mondta Rendes József.

A versenyek különböző távolságokkal kerülnek megrendezésre, rövid távok (300-400 kilométer), középtávok (500-800 kilométer), és akár hosszú távú, maratoni utak is szerepelnek a galambok repertoárjában, amelyek akár 1000 kilométeres utakat is magukban foglalnak. A versenyek során a madarak sebességét és teljesítményét elektronikus rendszerek mérik. A galambászok számára ez nem csak egy hobbi, hanem komoly kihívás is egyben. Rendes József már régóta szenvedélyesen foglalkozik galambászattal. Pályafutását 2005-ben kezdte, 5 évvel később már kerületi bajnok lett. Azóta számos eredményt ért el, például 2014-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye legeredményesebb galambásza lett.

Az eseményen részt vett Nagy Krisztián is, aki városunkban hobbiként foglalkozik a galambászattal. A madarak repülését látva elmondta, hogy ez nemcsak a tulajdonosok számára öröm, hanem azoknak is, akik tanúi lehettek ennek a különleges eseménynek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.