Aktuális

175 éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 tábornokát és ugyanazon a napon gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét. Az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulójára szervezett megemlékezést október 4-én Szerencs Város Önkormányzata, valamint a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár.

A Kossuth téren az önkormányzat, intézmények, politikai pártok és a civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorút a vértanúk kopjafájánál. Az esős időjárás miatt a műsort nem a helyszínen, hanem a Rákóczi-vár lovagtermében tartották. A megjelenteket Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a vértanú az, aki a hitéért képes odaadni az életét és egy percig sem mérlegel, mert tudja, hogy amiben hisz, az életének központi eleme. Hangsúlyozta, hogy a vértanúk emlékezete nemcsak a gyászról szól, hanem példaként állnak előttünk, mint „világítók”, akik erőt adnak a nemzetnek. Végül Kiss Ernő altábornagy szavait idézve arra buzdított, hogy Krisztusé legyen a szívünk, és hazánkért éljünk. „Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük” – zárta gondolatait Csejoszki Szabolcs.

A beszédet követően a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda diákjainak műsora következett, majd a megemlékezés koszorúzással ért véget az Arad utcai emléktáblánál.

  • Galéria: