Aktuális

Az idei esztendőben az adventi gyertyagyújtásokat sok kísérőprogrammal bővítették ki, az egyik ilyen volt a Szerencsi Adventi Kavalkád jótékonysági tortasütő versenye, amit december 8-án rendeztek meg. Utoljára 2019-ben tartottak a Rákóczi-várban ilyen versenyt, akkor a még a Szerencsi Rászorultakért Alapítvány támogatásával. Az idén a Halász Cukrászda vállalta fel ennek a versenynek a szakmai részét, a szervezésben sokat segített a Szerencsi Adventi Kavalkád csapata is.

„Formailag az volt a kikötés, hogy minimum 16 szeletes tortát kell készíteni. Érkeztek szögletes, kerek, illetve kétemeletes édességek is” – mondta Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. A versenykiírásban előre meghatározták, hogy az elkészült alkotásoknak a következő alapanyagok közül legalább hármat kötelezően tartalmaznia kellett: méz, fahéj, dió, sütőtök, mák, gesztenye, narancs vagy kandírozott gyümölcs. Szintén kötelező volt a pontos receptet mellékelni, elsősorban az allergén összetevők miatt. Összesen 29 darab torta érkezett a versenyre, amiket végül szakmai zsűri pontozott. Az eseményt jótékonysági céllal rendezték meg, az édességeket a két helyi idősotthon lakóinak, valamint a városi nyugdíjas kluboknak ajánlották fel. „Korábban is ez volt a cél, hogy a szépkorúaknak adjuk a tortákat, mert ők többségében nem tudnak eljönni a mi rendezvényeinkre, és így egy kicsit az ünnep hangulatát becsempésszük a mindennapjaikba” – zárta gondolatait Király Judit.

Kádár Ferenc mestercukrász, a szakmai zsűri egyik tagja érdeklődésünkre elárulta, hogy általánosságban finom torták érkeztek, bár természetesen voltak gyengébben sikerült édességek is. Török Zsuzsanna, ezüstkoszorús mestercukrásszal kiegészülve elsősorban az ízek harmóniájára figyeltek: a krémnek és a piskótának összhangban kellett lenni. A zsűri szerint a legtöbb induló betartotta a karácsonyi alapanyagok használatának kritériumait. Az olyan téli hozzávalók, mint a mák, dió, gesztenye és aszalt szilva, szinte minden tortában megjelent. Összességében a zsűri elégedett volt a versenyzők teljesítményével.

A zsűri pontozása alapján a legfinomabb édesség díját a Szerencsi Járási Hivatal Gyámügyi Osztályának csokis, narancsos és gesztenyés tortája nyerte el. A második helyezett Trestyánszky Nándor narancsos diótortája lett. A harmadik helyre a Szerencsi Vasutasok csapata került, akik gesztenyés, narancsos és diós süteményt készítettek. Különdíjat kapott az Országos Mentőszolgálat Szerencsi Orvosi Ügyeletének mákos guba édessége, valamint a Szerencsi Tankerületi Központ karamellás túrótortája, amelyet narancs kocsonyával tettek különlegessé.

  • Galéria: