Egyéb sportok

Szerencsen már nyolcadik alkalommal rendezték meg szeptember 24-én az SKS Ippon Shobu Országos Felkészítő Bajnokságot. A Kulcsár Anita Sportcsarnokban megtartott eseményre 28 egyesületből rekordszámú, több mint 220 karatéka érkezett.

A sportesemény célja a regionális fejlesztés mellett az országos és nemzetközi versenyekre való felkészülés – mondta el érdeklődésünkre Varga Katalin szervező, a Szerencs VSE karate szakosztály vezetője. A verseny megnyitóján a megjelenteket Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere köszöntötte. Beszédében az egészségre hívta fel a figyelmet.

„Kedves szülők, edzők és gyerekek, higgyék el nekem, hogy a legjobb befektetés az egészség. Ezt az elmúlt évek koronavírus-járványa is igazolta” – mondta a városvezető. Hozzátette: Szerencs Város Önkormányzata a sportrendezvények elkötelezett támogatója, ezért a tervek szerint jövőre is megrendezik a felkészítő bajnokságot.

(Fotó: Az eseményem nem volt hiány látványos összecsapásokból)

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke beszédében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az idén 50 éves a magyar karate. Az elnök beszédében felidézte, hogy a karatét kezdetben a tiltás jellemezte, majd a tűrésen keresztül jutott el a támogatásig. Kifejtette: 1972-ben Galla Ferenc a Testnevelési Egyetem küzdősport tanszékvezetője írt egy levelet az akkori állampárt vezetőinek, amiben azt kérte engedélyezzék, hogy a karate legális sport legyen Magyarországon. Onnantól vált hazánkban a karate legális sporttevékenységgé, amelynek legkiválóbb művelői világ- és Európa-bajnoki érmek tömkelegét szerezték – mondta dr. Mészáros János.

A felkészítő bajnokság egész nap zajlott, a tatamira először a legkisebbek léptek, majd fokozatosan a nap előrehaladtával léptek pályára az idősebbek, akik már egymás ellen is küzdöttek. A forma mutatványokat és a küzdelmeket bírók pontozták. A küzdősport az erő, gyorsaság, állóképesség, hajlékonyság mellett, a koordinációs képességek, az egyensúlyérzék, ügyesség és a bátorság növelésével az összes olyan fizikai, szellemi és lelki képességet fejleszti, amire egy embernek mindennapi élete során.

(Borítókép: a Szerencs VSE Karate Szakosztály sportolói)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.