Közélet

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak megemlékezést a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében január 22-én a Rákóczi-vár lovagtermében.

Elhangzott, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az eseményen Koncz Ferenc polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait. – A magyarság különleges képessége az egyedi és senki által nem értett nyelvünkben van. Ennek a népnek olyan sok csodálatos költője és a tudományban elismert embere van, akiknek sikerült nem egyszer meghökkenteni a világot. Erre a közös, egyedi, különleges kincsünkre, a kultúránkra nagyon büszkének kell lennünk. Különösen vigyáznunk kell a hagyományainkra. Az, ami a kultúra az egyben a hagyomány is. A hagyomány olyan, mint egy biztos támaszték, amelyre rá is állhatunk és meg is támaszkodhatunk – emelte ki a városvezető.

Dr. Korondi Klára képviselő József Attila: A Dunánál című versét szavalta el, majd felléptek a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjai és műsort adtak a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola tanulói. A Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai zenével és verssel készültek az alkalomra, a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói pedig verseket szavaltak. A műsor zárásaként Nagy József versmondó Vörösmarty Mihály: A vén cigány című versét adta elő.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.