Közélet

2005. óta városunk delegációja mindig megjelenik Nyárádszeredán, hogy együtt emlékezzünk Mór, Hajdúdorog, Örkény, Aszód és Simontornya delegációival Erdély sorsát hosszú időre meghatározó, de egyébként magyarországi főúr, Bocskai István emlékének.

Az erdélyi rendek nem kedvelték különösebben a Biharmegyei nagyurat, volt is okuk rá. Ámamikor keresztbe-kasul feldúlták az osztrák zsoldosok Erdélyországot, egymásra talált a vallásáért és életéért küzdő Váradi kapitány és a kilátástalan helyzetben lévő székely, magyar, szász rend. Nyárádszeredán csak az előbbi két rend hajolt meg a fejedelem akarata előtt, s úgy érkezett Szerencsre, hogy még nem iktatták be fejedelmi méltóságába, sőt a fejével játszott.

A politikai és katonai sikereknek hála mégis öszszefogást tudott teremteni, a régebbi sérelmeket minden fél feledte, így a Bécsi-békével nemcsak szűkebb hazája Felső-Magyarország és Erdély, de a 15 éves osztrák-török háború lezárására is jutott diplomáciai ereje, mert közvetítésével létrejött a Zsitvatoroki-béke. A ma emberét persze saját sorsa érdekli, ami legalább annyira összetett, mint az a kor, amelyben Bocskai élt.

Az emlékére alapított civil szervezet 25 éves évfordulóját, s a leköszönő kuratórium tagjait méltatták a dísz tanácsülésen, majd Aszód testvérvárosának protezsálásában egy mátraaljai borászat bemutatóján vehettünk részt. A programban szerepelt Marosvásárhely magyar nevezetességeinek szűkre szabott idejű meglátogatása.

Dísztanácsülés (ünnepi testületi ülés) a nyárádszeredai polgármesteri hivatalban © Fotó: Szerencsi Hírek

A városvezetők örömmel újságolták, hogy magyar segítséggel két történelmi egyház, óvoda, illetve bölcsőde építésére kapott lehetőséget, melyből az óvoda építése már megkezdődött.

Erdély első női gyógyszerészének, aki férjével együtt testvérvárosunkban nyitottameg patikáját, szerettek volna méltó emléket állítani annak ama is üzemelő patikának a falán, ahol ez az úttörő vállalkozás kinyitotta kapuját. Az avatás előtti napon érkezett a dörgedelem, ha nem két nyelvű a tábla, akkor kívül tágasabb. Ily módon az utcán tárogató hangja mellett hullt le a lepel, s került rögtön ideiglenesraktárba az üvegtábla.

Erdély első patikájának emlékére készült üvegtábla © Fotó: Szerencsi Hírek

A hagyományos, de úrvacsorával egybekötött istentisztelet végén még a helybeli líceum diákjai adtak műsort, majd ugyancsak tárogatószó mellett helyezték el a megemlékezés koszorúját a különböző politikai és civil szervezetek, valamint az önkormányzatok képviselői. Az eső, a hó, a sár végig kitartott mellettünk, de Bocskai apánk nem az időjárást nézte.

Ringer István tárogatós a nyárádszeredai Bocskai szobor előtt © Fotó: Szerencsi Hírek

Ringer István tárogatós és kedves felesége, valamint Nagy István, a Szerencsi Hírek munkatársa és jómagam képviseltük városunkat, s hajtottunk fejet fejedelmünk emléke előtt. Talán nem illik egy ilyen tudósításba, de egy főleg fiatalok által látogatott műintézményben a munkára, a tisztességre, a becsületre buzdító táblákat aggattak a falra. Döbbenetes volt.

dr. Egeli Zsolt, alpolgármester

Az utazásról készült fotók ide kattintva tekinthetőek meg!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.