Közélet

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett megemlékezést a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár.

A megjelenteket Kazsik Mariann könyvtáros köszöntötte, aki elmondta, hogy a Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. – Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

Felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – emelte ki Kazsik Mariann. Nyiri Tibor polgármester arról szólt, hogy a magyar kultúra nemzetünk legfontosabb összetartó ereje.

– A kultúránk az az eszköz, ami biztonságot, menedéket és védelmet nyújt. A nehezebb kérdés az, mennyire tudjuk megőrizni. Az évezredes összetartozás alatt kialakultak a kultúra elemei: a beszéd, a tánc, a különböző alkotások, a dal, a népviselet, az építészet. Ezek nagyon változatosak, különlegesek, hiszen a Kárpát-medencét sokszínű népcsoport töltötte ki. Kívánom mindnyájunknak, hogy ne csak 1100 évet éljünk a Kárpát-medence közepén, hanem még sokszor ennyit és ebben a megtartó erő a magyar kultúra – hangzott el.

Ezt követően a város általános és középiskolás diákjai adtak elő verseket, énekeket és zenés produkciókat, majd a Bekecsen élő Nagy József szavalatát hallhatták a megjelentek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.