Közélet

Jótékonysági hangversenyt tartottak június 7-én a Miskolcon élő ukrán családok megsegítésére a szerencsi Rákóczi-vár lovagtermében. Az esemény ötletgazdája Nagy Marianna művésztanár volt, aki a növendékeivel és barátaival zenélt együtt. Az előadók csellón, zongorán, tárogatón, dudán és hegedűn játszottak. A lovagteremben olyan előadóktól csendültek fel klasszikusok, mint Johann Sebastian Bach vagy Felix Mendelssohn-Bartholdy, de népzenéket és kuruc dallamokat is hallhatott a nagyérdemű.

Ács Gyula a zenélésen túl sok érdekességet is mesélt a tárogató eredetéről. Előadásában elhangzott, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején a magyarok azért tértek át – az ütközetek alatt – tárogatóra, mert a labancok (leginkább német Habsburg-hű csapatok) már eleve kürtöt használtak. A magyarok részéről ezért szükségessé vált egy olyan új hangszer bevezetése, amely hangzásában különbözött a kürttől. A két eltérő hangzású hangszernek köszönhetően a hadvezérek által kiadott parancsokat mindkét fél katonái egyértelműen betudták azonosítani.

(A gyermekek klasszikus dalokat adtak elő)

Az eseményen közreműködött: Nagy Marianna (cselló), Gál Eszter (zongora), Ács Gyula (tárogató, duda), Tassy Hanna (népi ének), Takács Lenke Adél, Takács Róza és Czink Dorka (cselló, hegedű). A hangversenyt a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár is támogatta oly módon, hogy a helyszínt az esemény idejére ingyen biztosította. Az összegyűlt pénzadományt a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szervezete juttattja el a rászoruló családoknak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.