Közélet

Az Idősek Világnapja alkalmából október 5-én a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) fenntartásában működő Szerencsi Idősek Otthona szépkorú lakóit köszöntötték. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1990. december 14-én szavazta meg, hogy október 1-je legyen az idősek nemzetközi napja.

Ezen alkalomból a megjelenteket Müller Gábor szervezeti egységvezető köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy az otthon lakói közül sokan eljöttek az ünnepségre. Az esemény ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amit Mészáros István esperes tartott.

A lelkész beszédében elmondta, hogy napjainkban az emberi tervek szinte egyik napról a másikra válhatnak semmivé. Ami igaz volt tegnap, az másnapra már megváltozhat. Manapság alapvető változásokat élünk és tapasztalunk meg. Ezek a formálódások sokszor magával sodorhatnak bennünket is, ami oda vezet, hogy elkezdünk ezen túlságosan rágódni. „Aggódunk a ránk bízott megannyi feladatban. Szorongunk, hogy gyermekeink és unokáink milyen világban fognak felnőni. Emberileg nézve teljes a bizonytalanság. Nagyon érzékletesen és szépen mondja ezt Jézus a hegyi beszédben, amikor arra tanított bennünket, hogy bízzuk magunkat az Isteni gondviselésre" – mondta az esperes.

(Balról jobbra: Nyiri Tibor, Mészáros István és Barna Sándor. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek)

"Ne aggodalmaskodjatok a ti életetek felől... a holnap felől! Elég minden napnak a maga baja." (Máté 6:25,34) A túlzott aggodalom elterelheti gondolatunkat Istenről és a saját lelki békénkről, ami így előbb vagy utóbb felemészti az egészségünket. Ezt követően a megjelentekkel együtt imádkozott Barna Sándor püspökhelyettes, dr. Szemán Ákos főgondnok és Balázs Pál lelkész.

A továbbiakban Szerencs Város Önkormányzatának jókívánságait Nyiri Tibor polgármester osztotta meg. Beszédében a szépkorúak tiszteletére és megbecsülésére hívta fel a figyelmet. „Tisztelet és köszönet jár mindazért, amit önök az elmúlt hetven, nyolcvan vagy kilencven esztendőben tettek, családjukon keresztül a helyi közösségért. Becsülnünk és szeretnünk kell az idős embereket. Az ő tapasztalatuk és bölcsességük rendkívül fontos” – mondta a városvezető.

A beszédek sorát Jónyerné Demkovics Andrea, a TIREK Integrált Diakóniai Központ intézményvezetője zárta. Mondandójában az elmúlt évek során véghezvitt fejlesztésekről és beruházásokról beszélt. Kiemelte, hogy az otthon A. épületrészben elkészült modernizálásoknak köszönhetően, az ott élők már sokkal jobb életkörülmények között lakhantnak mint korábban. Az eseményen közreműködtek a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, akik zenés-verses műsorral kedveskedtek az otthon lakóinak.

Érdekesség, hogy egyes felmérések szerint 2019-ben világszerte 703 milliónál is több 65 évnél idősebb személy élt. Az elkövetkező évtizedekben az idősek száma világszerte növekedni fog és 2050-re elérheti az 1,5 milliárd főt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.