Közélet

Szerencs Város Önkormányzata, valamint a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár október 11-én köszöntötte a város szépkorú lakóit a Rákóczi-vár Színháztermében az Idősek Világnapja alkalmából. A történelmi falak között a Körúti Színház – Zsákbamacska című darabja volt látható.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1990. december 14-én szavazta meg, hogy október 1-je legyen az idősek nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a megjelenteket Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere köszöntötte. A városvezető szerint nehéz meghatározni, hogy mi is az az öregkor. A biológiai tankönyvek többsége a 60. életévet jelöli meg. A polgármester szerint ezt már át kellene írni, hiszen az elmúlt évtizedekben kb. 10 évvel tolódott. A 19. század vége felé az átlagéletkor még csak 40-45 esztendő volt. Napjainkban ez a szám már meghaladja a 70 évet.

(Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere elmondta, hogy milyen nyugdíjas szeretne majd lenni. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek)

„Micsoda különbség és nagy ajándék ez a Jóistentől. Vannak olyanok, a közeli családtagjaim közül is, akik az eddigi életüknek több mint egyharmadát nyugdíjasként töltötték” – sorolta a példát a polgármester. Hozzátette: örül annak, hogy sokan elfogadták a szervezők invitálását és eljöttek az ünnepségre. Kifejtette, hogy két hete ugyancsak itt rendezték meg az országos rejtvényfejtő versenyt.

„Ezen a megmérettetésen alkalmam nyílt beszélgetni egy idős barátommal, aki elmondta nekem, hogy mennyire jól érzi magát a bőrében, boldog és aktív életet él. Néhány év múlva én is nyugdíjas leszek, és hasonló ember szeretnék lenni. Elhatároztam, hogy jómagam is ilyen tevékeny nyugdíjas leszek, aki eljár majd közösségbe, eseményekre és egyszerűen jól érzi magát. Mindenkinek ezt kívánom”

– zárta gondolatait a városvezető.

(Az eseményre teljesen megtelt a Szerencsi Rákóczi-vár színházterme. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek)

Ezt követően Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke ragadta magához a szót, aki elmondta, hogy a színházi est az „Identitás további erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projekt keretében jött létre. A projekt átfogó célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, mely elsősorban az egyes települési önkormányzatok, a civil- és a vállalkozói szféra, és nem utolsó sorban az itt élő emberek kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti.

„Önök erre a legjobb példa, hogy eljöttek, itt vannak egy közösségben és jól érzik magukat. A szépkorúak tapasztalatára és útmutatására most nagy szükség van a mindennapok során. Arra kérem önöket, hogy továbbra is mutassanak példát a fiataloknak azzal miként lehet szeretni a hazát, a szülővárosunkat, szőlőházat és a Jóistent. Tanítsák meg őket imádkozni és hinni” – hangsúlyozta Szabó Gergely.

A beszédek után kezdetét vette a Körúti Színház – Zsákbamacska című darabja.

A történet két szálon fut: Sári a vidéki lány beleszeret egy sportolóba, akit az újságokban látott. A fiatal férfi mindenkinek azt hangoztatja, hogy számára a nők csupán kalandot jelentenek. Egy szerelem nála legfeljebb három napig tarthat. A modern pesti lányokat különösen kedveli. Sári elhatározza, hogy megleckézteti imádottját, akivel elhiteti, hogy ő egy modern nő és elmegy vele a Mátrába síelni. A párhuzamosan futó szerelmi szálon Sári eladósodott unokabátyja beleszeret egy gyönyörű lányba, akinek nagyravágyó édesanyja gazdag férjet szeretne lányának. A mátrai víkenden a bonyodalmak és félreértések tisztázása után mindenki megtalálja a boldogságot.

(A zsákbamacska című színházi eladőadás kezdő jelenete. Balról jobbra: Esztergályos Cecília és Karaivanov Lilla. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek)

Szilágyi László darabja nyomán, Szabó Kristóf átiratában kidolgozott alakok kelnek életre: a válság kellős közepén az állásának elvesztésétől rettegő kispolgár; a vagyonát elkártyázó, urizáló dzsentri, aki kétségbeesetten próbál megjavulni és álláshoz, pénzhez jutni; vagy a gazdag bankigazgató felesége, aki bár műveletlen, de két kézzel szórja a pénzt. Hát ebbe világba csöppen majd bele a vidék nyugalmából Sári, aki nem fogadja el a nagyvárosi erkölcsöket, hanem találékonyságával és ravaszságával törekszik célja elérésére. A darab két helyszínen játszódik, a Budapesti Műjégpályán és Mátraszéplakon a Sportszállóban.

Az előadást a szerencsi teltházas közönség vastapssal jutalmazta. Az esemény végén Szerencs Város Önkormányzata apró ajándékkal kedveskedett a résztvevőknek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.