Közélet

Társasházi életműdíjat kapott Taskó János, aki 35 évig volt közös képviselő a szerencsi Kandó Kálmán úti társasházban.

Taskó János 1947-ben született Prügyön. Ott járt iskolába, ahol kovács szakmát tanult. 1965-ben a helyi TSZ-ből a MÁV kötelékébe került és a régen Szerencs–Prügy között közlekedő kisvasútnál dolgozott. „1966-ban létszámcsökkentés miatt felajánlották, hogy Miskolcra vagy az éppen akkor épülő szerencsi villamosvonal főnökségre helyeznek át. Az utóbbit választottam hiszen közel volt, igaz nem ismertem a körülményeket. Itt helyezkedtem el, mint karbantartó.

1970-ben házasodtam, majd a feleségemmel összeköltöztünk. Három évvel később születettek az ikerpár gyermekeim. Ekkor kaptam ebben az épületben egy szolgálati lakást. Itt korábban csak MÁV VVF-nél (Magyar Államvasutak Budapesti Villamos Vonalfőnökség) dolgozó emberek lakhattak” – mondta Taskó János. A MÁV végül 1989-ben eladta a szolgálati lakást, új emberek költöztek be és ezáltal társasházzá alakult át.

Fotó: Szerencsi Hírek – Nagy István

Elmondása szerint 1989-ben választották meg az az akkori tulajdonosok közös képviselőnek. „Nehezen fogadtam el, mert a joghoz és a könyvelési munkafolyamatokhoz nem értettem, de szerencsére volt segítségem, Major Károlynétól sok támogatást kaptam” – folytatta Taskó János. Nehézségekkel indult az új társasházi élet, például a tető beázott, amihez hitelt kellett felvenni. A régi kátránypapír helyére lemezes szigetelés került. A felújításokat ennyivel nem úszták meg.

Az udvar nagyon sáros volt, hogy ezt orvosolják betonelemeket vásároltak a MÁV-tól. A lépcsőház vaskeretes ablaka nem szigetelt jól, amit később műanyag nyílászárókra cseréltek. A szennyvízhálózat sem volt teljes mértékben kiépítve, amit az évek alatt orvosoltak. 2011-ben pályázati lehetőséggel élve pénzt nyertek parkosításra, szabadtéri gyermekjátékok vásárlására és homokozó kialakítására. „Sajnos a növényzetet az elmúlt időszakban megtámadta egy betegség és az összeset ki kellett vágnunk, de rögtön újakat ültettünk” – tette hozzá Taskó János.

Fotó: Szerencsi Hírek – Nagy István

„A díj meglepetésként ért. Major Károlyné szúrta ki a THT-ben (Társasházi Háztartás szaklap), hogy pályázni lehet életműdíjra. Ezt ő mindvégig titokban tartotta, egyedül a feleségemet avatta be. Később e-mailben kaptam értesítést arról, hogy én lettem a nyertes” – elevenítette fel Taskó János.

A szakmai díjakat 2023. október 19-én a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve dr. Dén-Nagy Ildikó főszerkesztő adta át. „Nagyon örültem az elismerésnek, több mint 35 évig voltam a társasház lakóközösségének az elnöke. Sajnos időközben egyre több és több jogszabályváltozás van, amit már a koromnál fogva nem tudok követni. Major Károlynéval és Bárány Péterrel közösen úgy döntöttünk, hogy átadjuk ezt a felelősséget egy külsős cégnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.