Közélet

A Füst és Parázs BBQ-Grill Egyesület első alkalommal rendezte meg Szerencsen az I Love Smoky Kiállítást és Nemzetközi BBQ Versenyt, október 11–12. között a Rákóczi-várban. A rendezvény során a rajongók és versenyzők közösen hódoltak a füstölt húsok szeretetének, miközben a csapatok szenvedélyüket és tudásukat tették próbára.

A verseny történetében ez már a negyedik alkalom volt, hiszen korábban Felsőzsolcán és Abaújszántón tartották meg a rendezvényt. Szerencsen most összesen 17 csapat mérte össze tudását, akik az ország különböző részeiből érkeztek, de Romániából és Szerbiából is képviseltették magukat. A csapatok október 11-én napközben folyamatosan érkeztek, majd miután mindenki összeállította a szükséges felszereléseket, az esti órákban kezdetét vette a verseny.

(Balról jobbra: Kiss Attila, Vizsolyi Róbert és Csejtei Tamás a megnyitón)

Csejtei Tamás, a Szendo Smoke BBQ tulajdonosa és Vizsolyi Róbert, a Forró Kutya Barbeque & Restaurant vezetője az október 12-ei megnyitón elmondták, hogy a rendezvény kezdeti sikerét látva évről évre egyre nagyobbat álmodtak. „Az a rengeteg munka, amit befektettünk, ezen a napon biztosan megtérül. Szerintem évről évre mindig sikerül szintet lépnünk” – fogalmazott Vizsolyi Róbert. Hozzátette, hogy az esemény jövője biztosítottnak látszik, és minden esély megvan arra, hogy az I Love Smoky Kiállítás és BBQ Verseny hosszú távon is meghatározó eseménye legyen a magyar barbecue életnek.

A szervezők után Kiss Attila polgármester is köszöntötte a csapatokat és a látogatókat. A városvezető beszédében kiemelte a közösség erejét, amely a magyar barbecue világában különösen nagy hangsúlyt kap. Hozzátette, hogy a csapatok ugyan egymás ellen versenyeznek, de ebben a világban a barátság, a jó hangulat és a barbecue szeretete talán mindennél fontosabb. Hangsúlyozta, hogy már a kezdetektől támogatta a szervezők azon törekvéseit, hogy idén a szerencsi Rákóczi-vár legyen a rendezvény helyszíne, hiszen ezzel a város hírnevét is öregbítik.

Csejtei Tamás, Szendo Smoke BBQ tulajdonosa és a verseny szervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy a vár tökéletes helyszínnek bizonyult és az önkormányzat is sokat segített. A verseny kapcsán elmondta, hogy a csapatok három kategóriában mérkőztek meg: csirke, sertésoldalas és pork. Utóbbiban a versenyzők választhattak, hogy tarjából, lapockából vagy combból készítenek fogásokat. Emellett egy különleges kreatív kategória is helyet kapott, amiben a csapatoknak burráta, bordáskel és marhapofa felhasználásával kellett ízletes ételt készíteniük. Csejtei Tamás beszélt a jövő évi megmérettetésről is, amit a tervek szerint már a KCBS (Kansas City Barbecue Society) versenyszabályai szerint rendeznek. Ez a minősítés emeli fogja a színvonalat és több külföldi csapatot csábít az országba.

(A csapatok nagy odefigyeléssel sütötték az ízletesebbnél ízletesebb húsokat)

A szerencsiek számára talán a legjobban várt esemény a két egész sertés sütése volt, amit Makai János, a Partizán BBQ-tól már a verseny első napján elkezdett, hogy másnap délre az érdeklődők számára tálalhassák az ínyenc falatokat. A verseny mellett egész nap workshopok, árusok, gasztronómiai bemutatók és grillezési technikák vártak azokra, akik szerettek volna elmélyülni a barbecue füstös és ízletes világában.

Az udvaros palotaszárnyban a gyermekek számára mini főzőshow-t is szerveztek. Napközben a Dynamite Dudes tagjai zenéltek és igazi meglepetésnek számított, amikor az együttes egyik tagja háton fekve nagybőgős gyerekdalokat adott elő a fiatalok legnagyobb örömére. A verseny október 12-én, este 18 órakor ért véget. A győztes csapatok számos elismerésben részesültek, köztük egyedi kézzel készített késeket, különböző vásárlási utalványokat, fűszereket és eszközöket kaptak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.