Megye

Az eredetileg tervezett március helyett csak a vasúti vágányzárat követően, várhatóan augusztusban kezdik el az "Erzsébet királyné hídjának" felújítását. A térség egyetlen közúti átkelőhelyének rekonstrukciója azonban így is közlekedési problémákat fog okozni.

A tokaji Tisza híd felújítását 2018-ban kellett volna elkezdeni, ám a feltárások során kiderült, komolyabb munkálatokra van szükség. A tervek szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából az A-Híd Zrt. március 16-án kezdte volna a munkát és következő év tavaszára készült volna el teljesen.

Ám közben a MÁV is bejelentette, hogy május 8-ától július végéig vágányzárat léptet életbe Szerencs és Nyíregyháza között. A vasúttársaság már két éve meghirdette a leállást, a közúti hídnak eredetileg pedig már el kellett volna készülnie. A két munkálat tehát egymásra csúszott, az pedig súlyosbította volna az egyébként is közlekedési nehézségeket okozó időszakot.

A tokaji színházban tartott lakossági fórumon Koncz Ferenc a térség országgyűlési képviselője bejelentette, a közúti hidat csak a vágányzár befejezése után kezdik el felújítani. Ez azért nagy könnyebbség, mert az óránkénti két személyvonatot és egy Intercityt is közúton kell pótolni, ami nagyságrendileg száz autóbusznyi megnövekedett forgalmat eredményezett volna napi szinten.

 

Tokaj–rakamazi közúti Tisza-híd, Fotó: Kovács Imre

Az Erzsébet királyné közúti híd felújításának költsége meghaladja az egy milliárd forintot. A módosított tervekkel megvalósuló beruházás jövő év októberéig tart. A munkálatok részeként a jelenlegi úttest oldalanként húsz centivel lesz szélesebb, a gyalogosok és a kerékpárosok pedig a híd oldalán elhelyezett külső konzolokon közlekedhetnek majd, biztonságosabbá téve a közlekedést.

A fórumon elhangzott, a város és a borvidék forgalmi terheit a korábban tervezett 39-es számú főút csökkentené, ami a településeket elkerülve egy új Tisza híddal átvezetné a tranzitforgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Ennek több mint tíz éve engedélyes tervei is vannak, a városvezetők és a lakosság ennek a megvalósításában kért segítséget a résztvevőktől.

(Forrás / Borítókép: Tokaj.hu)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.