Megye

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik a gyanú szerint magukat egy közüzemi szolgáltató dolgozóinak kiadva fosztották ki áldozatukat.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2020. április 15-én azzal az ürüggyel jutottak be az idős, mozgásában korlátozott sértett férfi házába, hogy az áramszolgáltató munkatársai, és a sértettnek a társaságnál fennálló 10 ezer forint túlfizetését szeretnék visszaadni.

Azt állították, hogy csak nagyobb címletű bankjegy van náluk, ezért kérték, hogy azt a sértett váltsa fel. Az idős férfi elővette a dobozt, melyben a pénzt tartotta, kivette belőle a szükséges összeget, majd a pénzt visszatette a helyére. Ekkor az egyik gyanúsított a sértett figyelmét elterelte, mialatt a társa elvette a sértett pénzét. A gyanúsítottak 1.200.000.- forint összegű kárt okoztak a sértettnek.

A bevezetett rendőri intézkedések eredményeként a nyomozók a bejelentést követően azonosították, majd 2020. április 27-én Sajószentpéteren elfogták az ügyben érintett férfiakat, akik korábban Békés megyében több, hasonló jellegű bűncselekményeket is elkövettek. Az összehangolt akcióban a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, továbbá a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Körös Közterületi Támogató Alosztályának munkatársai vettek részt.

A gyanúsítottakkal szemben kifosztás elkövetése miatt indult eljárás. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés súlyosságára tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén elrejtőznének, illetve a bizonyítékok elrejtésével veszélyeztetnék a bizonyítási eljárást. A gyanúsítottak személyi körülményeire figyelemmel az sem zárható ki, hogy újabb bűncselekményt követnének el. Mindezen indokok alapján a járásbíróság május 29-ig elrendelte a két férfi letartóztatását.

A bíróság végzése ellen a gyanúsítottak és védők fellebbeztek.

A rendőrség az esetek kapcsán felhívja - főleg az egyedül élő - idősek figyelmét:

  • Váratlanul érkező idegeneket ne engedjenek be a házukba, lakásukba! Fontos tudni, hogy a közüzemi szolgáltatók esetleges visszatérítést nem visznek házhoz.
  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük! Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát!
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót! Ne hagyja egyedül vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket, még rövid időre sem!
  • A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
  • Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget! A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.