Megye

Felkészült a téli időjárásra a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. – mondta el érdeklődésünkre Tóth István a cég ügyvezetője. Ütemezett, szervezett munkával először a legfontosabb útszakaszokon – Rákóczi út és a 37-es számú főút – kezdik majd meg a hó eltakarítását, ezt követik az alacsonyabb rendű, kevésbé forgalmas részek.

Összesen ötmunkagéppel tudják tisztítani az utakat, ebből kettő kisebb méretű kifejezetten a járdákra, szűk utcákra van kialakítva. A cég telephelyén sóból 25 tonna áll a rendelkezésre, homokból pedig közel 50 tonna, de még a tavalyi adagból is maradt. A szórásnál figyelembe veszik azidőjárási körülményeket és annak függvényében keverik össze az érdesítő anyagot, ha kemény mínuszok jönnek akkor szinte csak sót használnak. A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei már átálltak a 0-24 órás ügyeletre.

Amunkagépek legkésőbb 15 perccel a havazásmegkezdése után már szolgálatba állnak. Szerencs sajnos nincs előnyös helyzetben, hiszen a 37-es számú főút a Magyar Közút Nonprofit Zrt. miskolci mérnökség területéhez tartozik, az Ondi út a szikszóihoz a Dobó Katica utcában pedig a sátoraljaújhelyimunkagépek dolgoznak. – Ez egy elég szerencsétlen helyzet, ráadásul Szerencs mindhárom igazgatóságnak a végén helyezkedik el. Ezért a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft., ahol tud besegít és sok esetben mire a közútkezelő munkagépei Szerencsre érkeznek, mi már letakarítottuk a havat – mondta az ügyvezető, aki kitért arra is, hogy jó kapcsolatot ápolnak és folyamatosan egyeztetnek a közútkezelővel.

A közlekedés zavartalansága érdekében a járművezetők, lakosok partnerségére is szükség van, ennek részeként említette Tóth István, hogy a saját ingatlanja előtt mindenki köteles a járdát tisztán tartani. Téli üzemmódra váltott már november 10- én a Magyar Közút, mely megyénk útjain is állandó, 24 órásszolgálatba állt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye közel 2600 kilométeres úthálózatát fenntartó Magyar Közút több mint kétszáz dolgozója hetvenhét munkagéppel látja el téli feladatait. Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez Borsod-Abaúj-Zemplénben 41 kilométernyi útszakaszt érint.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.